A réz (Cu) elengedhetetlen a növényi fehérjék, vitaminok, szénhidrátok és enzimek képződéséhez, ezért a rézhiány negatívan befolyásolja a növények fejlődését. Az alábbi cikkben megtudhatja szakértőinktől, miről lehet felismerni a kultúra rézhiányát, és ami még fontosabb, hogyan lehet elhárítani vagy akár megelőzni?
Mint már említettük, a növényi fehérjék előállításához és a fotoszintézishez is szükség van rézre. Ezek a fehérjék nélkülözhetetlenek a klorofillképződéshez, ami pedig elengedhetetlen a fotoszintézishez. Emellett a réz megerősíti a sejtfalakat, és ezáltal javítja a növények természetes ellenálló-képességét, aminek köszönhetően a növény védekezni tud stresszhelyzetekben és a betegségek ellen.
Habár a rézhiány a fiatal leveleken mutatkozik meg leginkább, azért a növény minden részén észrevehető. Több oka is lehet a rézhiány kialakulásának:
A rézhiány számos hatással van a kultúrára. A réz hiánya miatt leállhat a klorofillképződés a levelekben, emiatt a levélerek közötti részek elsárgulnak, és a növény lekókad. Emellett a növények virágzására is kihat: a rézhiány miatt elhalnak a hajtások és az osztódószövetek (merisztémák).
A látható tüneteken kívül a kultúra teljesítményének romlása, például a fejlődés visszaesése is rézhiányra utalhat.
A növény életfunkcióiban jelentkező problémákon kívül látható jelei is vannak a rézhiánynak:
Ha rézhiányt észlel a kultúrában, akkor mindenekelőtt meg kell keresnie az okát. Az egészséges talaj elősegíti a tápanyagok jobb és könnyebb felvételét. Ellenőrizte a talaj állapotát? A tápoldatozási program megfelelő és kiegyensúlyozott? Ha igen, akkor ajánlatos ellenőrizni a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjét egy pH-mérővel. Ha a pH-szint nem felel meg az elvárásoknak, akkor módosítsa megfelelő műtrágyázással. Célszerű valamilyen rézkelátot használni.
A rézfelesleg ritka jelenség, de azért előfordulhat. Gyakran vashiánnyal párosul, mivel a túlzott mennyiségű réz akadályozza a növények vasfelvételét.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.