Hogyan lehet megelőzni a rézhiányt?

A réz (Cu) elengedhetetlen a növényi fehérjék, vitaminok, szénhidrátok és enzimek képződéséhez, ezért a rézhiány negatívan befolyásolja a növények fejlődését. Az alábbi cikkben megtudhatja szakértőinktől, miről lehet felismerni a kultúra rézhiányát, és ami még fontosabb, hogyan lehet elhárítani vagy akár megelőzni?

Hogyan lehet megelőzni a rézhiányt?

A réz jelentősége

Mint már említettük, a növényi fehérjék előállításához és a fotoszintézishez is szükség van rézre. Ezek a fehérjék nélkülözhetetlenek a klorofillképződéshez, ami pedig elengedhetetlen a fotoszintézishez. Emellett a réz megerősíti a sejtfalakat, és ezáltal javítja a növények természetes ellenálló-képességét, aminek köszönhetően a növény védekezni tud stresszhelyzetekben és a betegségek ellen.

A rézhiány okai

Habár a rézhiány a fiatal leveleken mutatkozik meg leginkább, azért a növény minden részén észrevehető. Több oka is lehet a rézhiány kialakulásának: 

 • a talaj vagy a termesztőközeg magas pH-szintje;
 • túlzott mennyiségű vas, alumínium, mangán vagy kalcium (antagonizmus);
 • betegségek jelenléte;
 • kedvezőtlen a növényházi klíma.

A rézhiány következményei

A rézhiány számos hatással van a kultúrára. A réz hiánya miatt leállhat a klorofillképződés a levelekben, emiatt a levélerek közötti részek elsárgulnak, és a növény lekókad. Emellett a növények virágzására is kihat: a rézhiány miatt elhalnak a hajtások és az osztódószövetek (merisztémák). 
A látható tüneteken kívül a kultúra teljesítményének romlása, például a fejlődés visszaesése is rézhiányra utalhat.

A rézhiány tünetei

A növény életfunkcióiban jelentkező problémákon kívül látható jelei is vannak a rézhiánynak: 

 • A fiatal levelek elszáradnak.
 • A levelek összesodródnak és lekókadnak.
 • A levelek elszíneződnek.
 • A rügyek vagy a hajtások elhalnak.

 

A rézhiány megelőzése vagy elhárítása

Ha rézhiányt észlel a kultúrában, akkor mindenekelőtt meg kell keresnie az okát. Az egészséges talaj elősegíti a tápanyagok jobb és könnyebb felvételét. Ellenőrizte a talaj állapotát? A tápoldatozási program megfelelő és kiegyensúlyozott?  Ha igen, akkor ajánlatos ellenőrizni a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjét egy pH-mérővel. Ha a pH-szint nem felel meg az elvárásoknak, akkor módosítsa megfelelő műtrágyázással. Célszerű valamilyen rézkelátot használni.

Rézfelesleg

A rézfelesleg ritka jelenség, de azért előfordulhat. Gyakran vashiánnyal párosul, mivel a túlzott mennyiségű réz akadályozza a növények vasfelvételét.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan előzhető meg a kultúra magnéziumhiánya?

  Mire jó a magnézium? A magnézium a növények építőeleme. Beépül a sejtfalakba, biztosítva azok szilárdságát. Beépül a kloroplasztiszokba, ezért nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Továbbá...
 • Hogyan előzhető meg a kultúra vashiánya?

  A vashiány okai Vashiány viszonylag könnyen kialakulhat, mivel a vas bizonyítottan nem stabil a gyökérkörnyezetben, illetve tápoldatban feloldva. A vas stabilitása teljes mértékben a...
 • Hogyan lehet megelőzni a káliumhiányt?

  Káliumhiány A tápanyagok közül a nitrogén után a kálium fordul elő legnagyobb mennyiségben a növényekben, ennek ellenére kevesebb információ áll rendelkezésre róla. Először is a kálium...