Javaslatok a vízfelszívó szövetek használatához

A cserepes növények nevelésével foglalkozó vállalatok gyakran használnak vízfelszívó szövetet az öntözéshez. A vízfelszívó szövet alulról biztosítja a növények egyenletes vízellátását. Az alulról történő öntözés előnyösebb a gyökerek fejlődése szempontjából. Az optimális működéshez nagyon fontos, hogy megfelelően helyezzék el és megfelelően használják a szövetet. Az alábbi cikkben termékszakértőnk ad néhány fontos tanácsot a vízfelszívó szövetek használatával kapcsolatban.

Javaslatok a vízfelszívó szövetek használatához

A vízfelszivató szövet elhelyezése

A vízfelszívó szövetek tekercsben kaphatók. Általában több sávot kell egymás mellé fektetni, hogy a szövet lefedje a teljes területet. Ilyenkor ügyeljen arra, hogy a sávok 5–10 cm átfedésben legyenek. Így biztosan nem lesznek rések a sávok között, és minden növény elegendő vízhez és tápanyaghoz jut. 

Ajánlott termékek

A felszívató szövet benedvesítése

Mielőtt használatba venné a vízfelszívó szövetet, gondoskodjon róla, hogy be legyen áztatva, és hogy a víz felületi feszültsége alacsony legyen, mert a szövet csak így fogja jól felszívni a vizet. A felületi feszültség ellenőrzéséhez öntsön egy pohár esővizet a szövetre. Ha a szövet nem szívja be elég gyorsan a vizet, akkor túl nagy a felületi feszültség. A felületi feszültséget úgy csökkentheti, hogy valamilyen szappanalapú készítményt ad a vízhez. 

Miután benedvesítette a szövetet, használatba veheti. Ne feledje, hogy kell egy kis idő, amíg az új vízfelszívó szövet stabilizálódik, és ezért az új szövet működése eleinte nem teljesen stabil és optimális.

A nedvesség fenntartása

Amikor a vízfelszívó szövet már használatra kész, ügyeljen arra, hogy soha ne száradjon ki teljesen. Ha kiszárad, kicsapódhatnak belőle bizonyos vegyi és egyéb anyagok, és emiatt csökkenhet a szövet élettartama. Gondoskodjon róla, hogy a szövet mindig időben kapjon vizet!

Figyelmeztetés: Ha több kultúrához is használja a vízfelszívó szövetet, javasoljuk, hogy a kultúraváltás során is tartsa nedvesen. Így stabil lesz a vízellátás, és ezáltal könnyebben beindul az új kultúra fejlődése.

 

A szövet tisztítása kultúraváltáskor

Ha több kultúrához is használja a vízfelszívó szövetet, kultúraváltáskor feltétlenül tisztítsa meg a szövetet, nehogy átvigye az előző kultúrából visszamaradt organizmusokat az új növényekre.
Kétféle módon tisztíthatja meg a vízfelszívó szövetet:

1) Mosás és fertőtlenítés: Tiszta vízzel mossa át a szövetet (Figyelem: Ne használjon hozzá magasnyomású mosót, mivel az roncsolja a szövetet!), és fertőtlenítse valamilyen tisztítószerrel, például a Menno ter Fortéval.
2) Gőzölés:
gőzölje át a szövetet.

A szövet tárolása

Ha nem használja fel rögtön a megvásárolt vízfelszívó szövetet, ügyeljen arra, hogy hűvös, száraz és sötét helyen tárolja.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

  • Milyen bambusztermékek kaphatók?

    Tonkin bambuszpálcák A kezeletlen bambuszból készült tonkinpálcákat virágok, növények és zöldségek termesztéséhez használják. A tonkinpálcák fala vastag, ezért erősek és tartósak. A tonkin...
  • Hogyan válasszunk megfelelő vízfelszívó szövetet?

    Vízkapacitás A szövet vízkapacitása azt jelzi, hogy hány liter vizet tud felszívni a szövet négyzetméterenként. Minél nagyobb ez az érték, annál több vizet tud tárolni. A vízkapacitás...
  • Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

    Anyag Alapvetően kétféle ültetőedényről beszélünk: fröccsöntött, illetve hőformázott műanyagból (vákuum segítségével) készült cserepekről. A fröccsöntött konténerek fala egy kicsit...