Hogyan válasszunk megfelelő vízfelszívó szövetet?

A cserepes növényeket nevelő kertészetek gyakran használnak vízfelszívó szövetet az öntözéshez. Többféle vízfelszívó szövet is kapható. Hogy melyik a legmegfelelőbb az adott kultúra esetén, az több tényezőtől függ, például a vízfelvételtől, a kapillaritás mértékétől, az aljzattól, az öntözés módjától és a használat időtartamától. Az alábbi cikkben megtudhatja termékszakértőnktől, hogy mit kell figyelembe venni a vízfelszívó szövet kiválasztásakor.

Hogyan válasszunk megfelelő vízfelszívó szövetet?

Vízkapacitás

A szövet vízkapacitása azt jelzi, hogy hány liter vizet tud felszívni a szövet négyzetméterenként. Minél nagyobb ez az érték, annál több vizet tud tárolni. A vízkapacitás fontos szempont a szövet kiválasztásakor, hiszen végső soron ez határozza meg, hogy mennyi víz lesz a növények alatt. A víztárolási képesség akkor is fontos, ha az öntözőrendszer meghibásodik, például ha elromlik egy szivattyú.

A vízkapacitás összefüggésben van a kapillaritás mértékével. Minél több vizet tárol a szövet, annál lassabban működnek a kapillárisok (mivel nagy mennyiségű vizet kell feldolgozniuk). Ezért egy alacsony vízkapacitású szövetben gyorsabban eloszlik a víz, mint egy ugyanolyan fajta, de nagyobb vízkapacitású szövetben..

Újabban egyre elterjedtebb az a módszer, hogy kis vízkapacitású szövetet alkalmaznak gyakori öntözéssel. Ezzel csökkenthető a relatív páratartalom, ennek eredményeként pedig kisebb lesz a betegségek és az algásodás esélye.

Kapillaritás

A kapillaritás mértékétől függ, hogy mennyire egyenletesen oszlik el a víz a szövet teljes felületén, és mekkora a keringési sebessége. Minél nagyobb a kapillaritás mértéke, annál gyorsabban eljut a víz a szövet minden részére.

Az öntözés módja

A vízfelszívó szövet kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni az öntözés módját. Ha például csak alulról lehet öntözni a kultúrát, akkor nagyon fontos a jó kapillaritás, de ha felülről történik az öntözés (mondjuk egy öntözőkocsiról), akkor sokkal kisebb a kapillaritás jelentősége.

Használati idő/élettartam

A használati időt is számításba kell venni a szövet kiválasztásakor. Ha több kultúrához is használni szeretné a vízfelszívó szövetet, akkor a minősége sokkal fontosabb, mint ha csak egyetlen szezont kell kiszolgálnia.

Szubsztrát

Végül a közegtől is függ, hogy milyen vízfelszívó szövetet érdemes választani. Itt nem pusztán a talaj fajtájára kell gondolni (pl. fém, homok vagy beton), hanem a lejtésére is.

Talajtakaró és algásodás elleni fólia

Ha szükséges, talajtakaró és/vagy algásodás elleni fóliát is tehet a vízfelszívó szövet alá. Ezzel megakadályozhatja, hogy a gyökerek belenőjenek a szövetbe, illetve hogy gyomok, gyökerek és alga kerüljön a szövetbe, meghosszabbítva ezzel annak élettartamát. Továbbá megakadályozhatja a felesleges párolgást, és a mechanikai hatásoktól, például a targoncák és a takarítógépek okozta károktól is védheti a szövetet.

 

Ajánlott termékek

Cikkek, amik érdekelhetik

  • Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

    Anyag Alapvetően kétféle ültetőedényről beszélünk: fröccsöntött, illetve hőformázott műanyagból (vákuum segítségével) készült cserepekről. A fröccsöntött konténerek fala egy kicsit...
  • Javaslatok a vízfelszívó szövetek használatához

    A vízfelszivató szövet elhelyezése A vízfelszívó szövetek tekercsben kaphatók. Általában több sávot kell egymás mellé fektetni, hogy a szövet lefedje a teljes területet. Ilyenkor ügyeljen...
  • Milyen bambusztermékek kaphatók?

    Tonkin bambuszpálcák A kezeletlen bambuszból készült tonkinpálcákat virágok, növények és zöldségek termesztéséhez használják. A tonkinpálcák fala vastag, ezért erősek és tartósak. A tonkin...