Madzagok

A professzionális kertészetben a madzagokat/zsinegeket gyakran használják a növények fel- és összekötésére. Minden növénynek megvannak a maga igényei, ezért a madzag vagy a juta zsineg kiválasztása különböző tényezőktől függ. Az egyik növény esetében vastagabb zsinegre van szükség, mert a termés nehéz, míg a másik növény esetében a madzag rugalmassága a fontosabb.

 

Madzagok a növények felkötésére

A madzagokat a kertészeti ágazatban általában a növények megtámasztására és növekedésének fokozására használják. Azonban nem minden növény egyforma, és minden növénynek megvannak a maga igényei. A Royal Brinkman ezért fejlesztette ki a Valent zsineg különböző típusait, amelyek mindegyike megfelel a növény kívánalmainak és igényeinek. Eltérő hosszú és típusú madzagokat különböztetünk meg : 1/1000 (1 kg kb. 1000 méter hosszú), 1/1200 és 1/1500.

  • Madzag paradicsomhoz: a különböző fajtájú paradicsomnövények a főszezonban elég nehézzé válhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy a zsineg elég erős legyen ahhoz, hogy megtartsa a termést. Az 1/1000 és 1/1200 Valent zsinórt gyakran használják a paradicsompalánták szőlőparadicsommal való összekötésére. A paradicsomzsinórt gyakran használják magas akasztókamókkal kombinálva.
  • Madzagok uborkához: az uborkát is uborkazsineggel kötözik. Az uborkatermesztésben gyakran használnak 1/1200 és 1/1500 Valent köteletd. 

A paradicsom- és uborkamadzagok mellett a Royal Brinkman különböző típusú madzagokat kínál paprika, cukkini, padlizsán és dinnye kötözésére is. A zsinegek vastagsága és rugalmassága eltérő. Ezenkívül a zsinegek különböző színekben is rendelhetők.

A madzagok anyagtípusai

A kertészetben különböző zsinóranyagokat használnak. MInt mindenhol, így a professzionális kertészetben is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, egyre nagyobb az igény a biológiailag lebomló madzag iránt. A Royal Brinkman-nál különböző anyagokból készült zsinegeket talál. Választékunkban többek között megtalálhatók:

  • Polipropilén zsineg: a legelterjedtebb madzag, amelyet hagyományosan a kertészetben a termés megkötésére használnak. Ez a fajta anyag nem biológiailag lebomló. A Royal Brinkman Valent zsineg polipropilénből készül.
  • PLA madzag: a polylactic-savas kötél egy biológiailag lebomló zsineg..
  • Jute madzag: a juta madzagot évszázadok óta használják, és elsősorban a zöldbab, a dinnye és az uborka termesztésében alkalmazzák.
  • Jute Cordenka: egy kordenka szálból és néhány juta szálból összeszőtt madzag. A madzag teljesen biológiailag lebomló.

Madzag vásárlása

Madzagot szeretne vásárolni a növény kötözéséhez, és szeretne tanácsot kapni a különböző lehetőségekről? Forduljon bátran szakembereink egyikéhez. Munkanapokon 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.