Poszméhek

A poszméhek kaptárlakó rovarok. Világszerte használnak poszméheket és poszméhkaptárakat a különböző növényházi kultúrák hatékony beporzása érdekében. A poszméhek elsősorban a növények virágainak pollenjével táplálkoznak. A Royal Brinkman Agrobio poszméhkaptárak széles választékát kínálja.

 

A növények beporzása

A paradicsom esetében a poszméhek általi beporzás kulcsfontosságú a kultúra fejlődése szempontjából. Ha a beporzás elmarad, a növény nem fejlődik, és főleg nem terem. Beporzás hatására a növény jobban fejlődik, illetve több és nagyobb gyümölcsöt nevel. Ráadásul megfelelő beporzás esetén a paradicsom gyorsabban beérik, és lerövidül a betakarítási időszak. A poszméhek a beporzás során átviszik a virágport a porzókról a virág bibéjére. Korábban többnyire a Vibri paradicsombeporzó készülékkel végezték a beporzást, ami elég munkaigényes folyamat, szemben a poszméhek általi beporzással.

Poszméh kaptárok vásárlása

Kaptár vásárlásakor ügyeljen arra, hogy milyen típusú kaptárat rendel. Minden kultúrának más-más igényei vannak, ezért különféle kaptárak kaphatók hozzájuk. Különböző növényházakhoz való kaptárak is kaphatók – ezeknél a poszméhpopuláció azonos, de a kaptár más anyagból készül.

A kaptárak elhelyezése

A kaptárt közvetlen napfénytől és nedvességtől védett helyre tegye, a sorok közé, a közlekedési út mentén. Ha több kaptárat tesz egymás mellé, úgy fordítsa őket, hogy a röpnyílások különböző irányokba nézzenek. Szakértőink összeállítottak egy listát arról, mire kell ügyelni a kaptárak elhelyezésekor.

A poszméhek alkalmazása

A kaptárak elhelyezésekor ne feledje, hogy élő termékről van szó, és ezért figyelembe kell venni néhány dolgot. Például az átvételtől számított 18 órán belül használatba kell venni a kaptárt a maximális hatékonyság érdekében. Szakértőink cikkéből további részleteket tudhat meg a poszméhek használatáról.

A poszméhkolónia minőségének ellenőrzése

Mielőtt kiengedné a poszméheket, mindig személyesen ellenőrizze a termék minőségét. Használja az e célra készült, jól alkalmazható minőségellenőrzési protokollt. Ha bármilyen rendellenességet észlel, 24 órán belül tegyen panaszt, hogy megfelelő módon intézkedhessünk.