Műtrágyák

A növények egészségügyi állapota döntő fontosságú a folyamatos növekedés és a magas hozam elérése érdekében. Ezért a kertészetekben nagy figyelmet szentelnek a termékenyítési és növekedési stratégiára, amit leginkább az optimális műtrágyázással lehet elérni.

Műtrágyázás a kertészetekben

A hidrokultúrás kertészeti ágazatban a műtrágyázás a növények növekedésében döntő szerepet játszó tényező. Minden növénynek eltérő igényei vannak, így más trágyázási stratégiát kell követni a termesztéskor. Ezért a Royal Brinkman műtrágyák széles palettáját kínálja a professzionális növényházi kertészek számára, legyen szó szilárd, NPK vagy különféle folyékony műtrágyákról. Szakembereink örömmel adnak tanácsot a megfelelő receptek megalkotásáról. Minden receptnek tartalmaznia kell a fő elemeket: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kalcium és kén elegyéből adódnak össze. Emellé gyakran nyomelemek használatát is ajánljuk. Ha valamilyen hiánybetegség feltűnne kultúrájában bátran lépjen kapcsolatba kereskedőinkkel, szaktanácsadóinkkal.

Nyomelemek a professzionális kertészetekben

A mikorelemeket különböző tápanyagokban adják a növénynek, többek között bórban (B), molibdénben (Mo), mangánban (Mn), rézben (Cu), cinkben (Zn) és vasban (Fe).
Ezeknek a nyomelemeknek és főelemeknek a kombinációja fontos a folyamatos növekedés és a növények egészséges növekedése érdekében. A nyomelemeknek különböző funkciói vannak a növény számára. Például hozzájárulhatnak a klorofillszemcsék fejlődéséhez, az enzimek képződéséhez, a jobb fotoszintézishez, a jobb anyagcsere-folyamathoz, a sejtek megnyúlásához és a sejtmembránok szilárdságához. A nyomelemek megtalálhatók a műtrágyákban, és különböző formában állnak rendelkezésre. Például választhat folyékony, szilárd vagy kevert formában. A különböző alkalmazási formák mellett szulfátok vagy kelátok formájában is választhat nyomelemeket. A szulfátok és a kelátok egyaránt nyomelemek, de mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai az alkalmazás szempontjából. Szakértőnk ebben a cikkben elmagyarázza a szulfátok és kelátok közötti különbséget. Az, hogy melyik műtrágyát használja, hogy a növénye megfelelő ellátottságot kapjon ezekből a tápanyagokból, a trágyázási ütemezéstől függ.

Kelátolt mikroelemek

Egyes nyomelemek jobban adagolhatók a növénynek kelát formájában. A kelátképzés biztosítja, hogy a tápanyag stabilabb maradjon a műtrágyaoldatban, így jobban felszívódik a növény számára. 
Például, különösen a vas elem esetében elengedhetetlen, hogy kelátolt vas formájában adjuk be. A kelátok másik előnye, hogy az elem mobilis, ami biztosítja a gyors és elosztott felszívódást. Ha a vasat kelát formájában adjuk be, a műtrágyák kicsapódása megakadályozható.

A hiánytünetek megelőzése

A műtrágyák és a nyomelemek fontos szerepet játszanak a növény növekedésében, ezért fontos, hogy mindig a megfelelő mennyiségű (mikro)tápanyagot adagoljuk. Ha ezt nem teszi meg, különböző növényi hiánytünetek léphetnek fel, amelyeknek olyan következményekkel járhatnak, mint a növény növekedésének csökkenése vagy a fotoszintézis akadályozottsága. A hiány mellett a különböző elemek többlete is előfordulhat, ami egyensúlyhiányhoz vezethet a növényben. Szakembereink több cikket is  írtak arról, hogyan ismerjük fel a növények hiánytüneteit, és mit tegyünk, ha hiánytünetek jelentkeznek.

Műtrágyák, mikroelemek vásárlása

A Royal Brinkman műtrágya és mikroelem-kínálata különböző termékekből áll, a szilárd anyagoktól kezdve a folyékonyakig, mint például a kelátok, a Fertigro, a nyomelemkeverékek és a szulfátok.
Szeretne további információt vagy tanácsot kapni a különböző anyagokról? Forduljon bátran szakembereink egyikéhez. Munkanapokon 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot.