Oltóklipszek uborkafélékhez

Az uborkafélék (uborka, (görög)dinnye és cukkini) oltásához a Brinkman speciális oltóklipszeket ajánl felső (japán) oltáshoz és közelítő oltáshoz. A felső oltásnál gyakran csak egy sziklevelet oltanak be, amire a normál oltási klipszek, amelyeket például a paradicsomnál használnak, nem ideálisak. Az uborka felső oltásához használt speciális oltóklipszek nagyobb helyet biztosítanak a szikleveleknek. Az erős gyökéralanyok megfelelő szilárdságú oltóklipszet igényelnek ahhoz, hogy az alany és az oltvány jól összetartson. A közelítő oltáshoz különböző oltóklipszek állnak rendelkezésre, amelyek elegendő helyet biztosítanak az alany és a dugvány számára, és elegendő szilárdságot biztosítanak ahhoz, hogy együtt tartsák őket. Az uborka oltóklipszek átlátszó, kék, zöld, sárga és piros színben kaphatók.

 

Oltóklipszek uborkafélékhez

Az olyan uborkaféléknél, mint az uborka, a cukkini és a (görög)dinnye, kétféle oltási módszert alkalmaznak: a közelítő oltást vagy a felső oltást (más néven japán oltási módszert). Mindkét módszerhez különböző oltóklipszek állnak rendelkezésre.

Közelítő oltás uborkánál

A közelítő oltási módszer alkalmazásakor a PS2 vagy PS3 oltóklipsz közül választhat:

  • PT2: mérete 10 mm.
  • PT3: ez a legkeresettebb oltóklipsz közelítő oltásnál, elérhető S, M és L méretekben.
 

Felső oltás /Japán oltási módszer

A felső oltás (vagy japán oltási módszer) alkalmazásához a PS1 vagy PS7 oltási klipszet használhatja. Mindkét oltványcsipesz elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy az oltványokat jól összetartsa pálcatámasz nélkül. Ez munka- és anyagmegtakarítást jelent.

  • PS1: különböző szárvastagságokhoz alkalmas és 7 mm-es méretben kapható.
  • PS7: ülönösen alkalmas kisebb szárvastagságokhoz és 6 mm-es méretben kapható. Uborkafélék oltásánál ezt használját leggyakrabban a termelők.