Feromonok és csalétkek

A feromon egy csalogatóanyag, amely vonzza a repülő rovarokat. A feromoncsapdák olyan anyagot bocsátanak ki, amely odacsalogatja a repülő rovarokat. A Royal Brinkman sokféle feromoncsapdát kínál a különböző kártevők ellen. Vásárláskor ügyelni kell a feromoncsapda típusára.

 

A feromoncsapdák kertészeti alkalmazása

A feromoncsapdák egyre fontosabb szerepet kapnak számos vállalat növényvédelmi stratégiájában. A feromoncsapdák valamilyen csábító vagy riasztó anyagot tartalmaznak, hogy kiváltsák a kívánt viselkedésbeli reakciót az adott rovarfaj egyedeiből. Ez alapján különböző csoportokba sorolhatjuk a feromonokat: agressziót befolyásoló feromonok, riasztó feromonok, peterakást gátló feromonok, szexferomonok és aggregációs feromonok.  
 
A kertészetekben elsősorban vonzó és aggregációs, szex- és riasztó feromonokat használnak a szárnyas rovarok, például a molyok és lepkék ellen. Ezek főleg olyan vegyületek, amelyek egy helyre csalogatják a rovarokat, a hím egyedeket vonzzák, hogy megakadályozzák a párzást, vagy riasztó hatással vannak a rovarokra. Ezáltal a rovarok kevesebb petét raknak, illetve kevesebb a párzás, ami gátolja a kártevők szaporodását. A delta csapdákkal kihelyezett feromonkapszulák mindegyike egy-egy gyűjtőpontot jelent. Mindig egyenletesen ossza el az adott területen a feromoncsapdákat, hogy ne befolyásolják egymás hatását. 

A Royal Brinkman a déli aranybagoly (Chrysodeixis chalcites), az apró jegyesbagoly (Spodoptera exigua), a szalmaszínű sodrómoly (Clepsis spectrana) és a paradicsom-levélaknázómoly (Tuta absoluta) ellen kínál feromoncsapdákat. Szakértőink cikkéből megtudhatja, hogyan kell használni a különböző csapdákat. Olvassa el a feromoncsapdákról szóló tájékoztatónkat!

A feromoncsapdák és a vegyi növényvédőszerek együttes alkalmazása

A feromoncsapdák jól kiegészítik a vegyi növényvédő szereket. A feromoncsapdákkal egy kisebb területre csalogathatja a rovarokat, és csak azt a területet kell vegyszerrel permeteznie. Ez a megoldás nemcsak költségtakarékos, de munkaerő-kímélő is, mivel kisebb területet kell kezelni. 

Feromoncsapdák vásárlása

A feromoncsapdák általában csak egy vagy néhány meghatározott rovarfaj ellen hatékonyak igazán, a másféle kártevőkre más feromoncsapdát kell használni. Ezért feromoncsapda vásárlásakor mindig ügyeljen arra, hogy az adott kultúrában észlelt kártevőhöz való csapdát válasszon. Professzionális kertészeti felhasználásra szánt feromoncsapdát szeretne vásárolni? Növényvédelmi szakértőink készséggel adnak Önnek tanácsot és tájékoztatást a feromoncsapdák használatával kapcsolatban, hogy mindig megfelelő módon alkalmazza a termékeket.