Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

Minden növénynek megvannak a maga sajátságos igényei, és a megfelelő cserép is hozzájárulhat a termék minőségéhez. Itt elsősorban a megfelelő anyag és a megfelelő méret kiválasztására, valamint az edény alján levő nyílásokra gondolunk. Az alábbi cikkben részletes tájékoztatást adunk a különböző lehetőségekről.

Hogyan válasszunk megfelelő cserepet?

Anyag

Alapvetően kétféle ültetőedényről beszélünk: fröccsöntött, illetve hőformázott műanyagból (vákuum segítségével) készült cserepekről. A fröccsöntött konténerek fala egy kicsit vastagabb, ezért szilárdabb fogásúak, és könnyen felismerhetők az aljukon található beömlési pontról.  
A hőformázott műanyag edények lágyabbak, és gyakran fekete vagy szürke a belsejük. Környezetbarát termékek, mivel többnyire újrahasznosított műanyagból készülnek. Ezekre a cserepek könnyebb nyomtatni. A hőformázott műanyagokon belül van egy úgynevezett D-Grade minősítésű termékvonal is: az ilyen konténerek 100%-ban növényi nyersanyagból, kőolaj felhasználása nélkül készülnek. 

Méret

A cserép falának dőlésszöge 5 vagy 8 fokos lehet. Az alábbiakban felsoroljuk ezek előnyeit és hátrányait:

8 fokos cserép           5 fokos cserép
Kevésbé stabil, mivel viszonylag keskeny az alapja.
          Stabil a széles alapnak köszönhetően.
Magas növésű növények esetén nagyobb a borulás veszélye.
          Magas növényekhez is jól használható.
Kisebb űrtartalma miatt kevesebb hely áll a gyökérzet rendelkezésére.           Több helyet biztosít a gyökereknek.
Kevesebb virágföld kell bele, ezért költségtakarékosabb.           Több virágföld kell bele, ezért drágább.

 

A cserép alja és a vízelvezető nyílások

Fontos a cserép aljának kialakítása. Az edény alja háromféle lehet: egyenes, profilozott vagy emelt. 

Egyenes aljú

Az egyenes aljú edényekhez használhat vízfelszívó szövetet. A cserép egyenes alja közvetlenül érintkezik az aljzattal, lehetővé téve a gyors és egyenletes vízfelvételt.

Profilozott aljú

A profilozott aljú edények, mint például a soknyílású, y- és x-aljú cserepek tökéletes és gyors vízfelvételt és vízelvezetést biztosítanak, több szinten is. Egyrészt lehetővé teszik az optimális, kapillárisokon keresztüli vízelvezetést. Emellett az edény alja és az aljzat közti távolság miatt gyors csöpögéssel is távozhat a felesleges víz, illetve maximális szellőzésre van lehetőség. Végezetül a rézsútos felületeken elhelyezett nyílások elősegítik a víz gyors felszívását és elvezetését. Az ilyen, multifunkciós aljú cserepek kiválóan használhatók talajtakaró és vízfelszívó szövettel, betonaljzaton, ár-apály rendszerrel együtt vagy a nélkül.

Emelt aljú

Az emelt aljú cserepeknek számos előnyük van. A magasított alj miatt van egy kis távolság az edény alja ás az aljzat között, ami biztosítja a kicsöpögő víz gyors elvezetését, ugyanakkor a szellőzést is. Az emelt aljú konténerek jól használhatók egyenetlen aljzat esetén. A ferde nyílásoknak köszönhetően optimális az edény vízfelvétele és vízevezetése. A cserép aljának kialakítása megakadályozza a felesleges, pangó víz felgyülemlését, és ezáltal elősegíti az egészséges gyökérkörnyezet kialakulását. Használható betonaljzaton, ár-apály rendszerrel együtt vagy a nélkül is.


Pot met vlakke bodem
Pot met profielbodem
Pot met bodem met hoge voet
Egyenes aljú
Profilozott aljú Emelt aljú

Nyílások

A cserép alján levő nyílások száma is különböző lehet. A sok lyukkal rendelkező edények több szempontból is előnyösek:

 • Gyorsabb víz- és levegőcserét biztosítanak.
 • A termesztőközeg gyorsabban és egyenletesebben átnedvesedik. 
 • Gyorsabban kielégíthető a növények víz- és tápanyagigénye. 
 • Ha több kis nyílás van az edény alján, jobban eloszlik a finomszemcsés termesztőközeg.

A cserép mint marketing eszköz

A cserepek többnyire fekete vagy terrakotta színűek, vagy átlátszók szoktak lenni. Viszont egyre gyakrabban használják őket marketing eszközként: a színes cserepek feltűnőbbek, a nyomtatott mintás cserepek pedig információt közölhetnek. Ezekkel a módszerekkel elérheti, hogy a vásárlók jobban észrevegyék cége termékeit.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan válasszunk megfelelő vízfelszívó szövetet?

  Vízkapacitás A szövet vízkapacitása azt jelzi, hogy hány liter vizet tud felszívni a szövet négyzetméterenként. Minél nagyobb ez az érték, annál több vizet tud tárolni. A vízkapacitás...
 • Milyen bambusztermékek kaphatók?

  Tonkin bambuszpálcák A kezeletlen bambuszból készült tonkinpálcákat virágok, növények és zöldségek termesztéséhez használják. A tonkinpálcák fala vastag, ezért erősek és tartósak. A tonkin...
 • Javaslatok a vízfelszívó szövetek használatához

  A vízfelszivató szövet elhelyezése A vízfelszívó szövetek tekercsben kaphatók. Általában több sávot kell egymás mellé fektetni, hogy a szövet lefedje a teljes területet. Ilyenkor ügyeljen...