Szilárd anyagok

A növényeknek tápanyagokra van szükségük a folyamatos és egészséges növekedéshez. Ehhez a különböző tápanyagok kölcsönhatására van szükség, amely műtrágyákból  és nyomelemekből egyaránt áll. Ennek legelterjedtebb változatai a szemcsés műtrágyák és mikroelmek. A Royal Brinkman komplex műtrágyák, monoműtrágyák, vízoldható műtrágyák és mikroelemek széles választékát kínálja, és szakembereink mindig készek személyes tanácsot adni a növénytáplálással kapcsolatban.

Szemcsés műtrágyák

A szilárd műtrágyák koncentráltak és könnyen feloldhatók a műtrágyatartályban. A Royal Brinkman a vízben oldódó műtrágyák változatos választékát kínálja:
  • Vízoldható monoműtrágyák: Ezek a vízben oldódó műtrágyák 3 fő elemet tartalmaznak: nitrogént, foszfort és káliumot. Ha ezen anyagok valamelyikéből egyértelmű hiány van, akkor egyszerű vízoldható műtrágya használható. Az egyszerű vízoldható műtrágyák tárolásakor ügyeljen arra, hogy a helyiség klímája megfelelő legyen.
  • NPK vízoldható műtrágyák: NPK vízoldható műtrágyák nélkül nem lehetséges a növény egészséges növekedése. A rövidítés az NPK vízoldható műtrágyában található nitrogén műtrágya (N), foszfát műtrágya (P) és kálium műtrágya (K) mennyiségét jelöli.
  • Szerves műtrágyák: A szerves trágyák természetes forrásból származnak, ami alkalmassá teszi őket a biotermesztésre. A műtrágyák nitrogént, foszfort és káliumot (NPK) tartalmaznak, amelyek a vízzel érintkezve azonnal a növény számára elérhetővé válnak. Ekkor a mag szétesik, és a tápanyagok felszabadulnak.
  • Osmocote: Az Osmocote lassan felszabaduló műtrágyái, biztosítják a növény egyenletes és állandó táplálását. 
  • Szóró műtrágyák: Léteznek kémiai és szerves trágyák a szóráshoz. A különbség az, hogy a szerves trágyáknál az elemeket a talaj élővilága alakítja át. A szerves trágyák bevonattal vannak ellátva, ezért lassan és egyenletesen szabadulnak fel. 
  • Ultrasol Easybag: Az Ultrasol Easybag egy személyre szabott kevert műtrágyakeverék, amely nagy kényelmet kínál. Munka- és időmegtakarítást is eredményez. Készítse el saját keverékét, és kérjen árajánlatot a Royal Brinkmantól

Vásárlás előtt mindig győződjön meg az országban hatályos felhasználási/szállítás/tárolási jogszabályokról!

 

Nyomelemek a professzionális kertészetekben

A mikorelemeket különböző tápanyagokban adják a növénynek, többek között bórban (B), molibdénben (Mo), mangánban (Mn), rézben (Cu), cinkben (Zn) és vasban (Fe).
Ezeknek a nyomelemeknek és főelemeknek a kombinációja fontos a folyamatos növekedés és a növények egészséges növekedése érdekében. A nyomelemeknek különböző funkciói vannak a növény számára. Például hozzájárulhatnak a klorofillszemcsék fejlődéséhez, az enzimek képződéséhez, a jobb fotoszintézishez, a jobb anyagcsere-folyamathoz, a sejtek megnyúlásához és a sejtmembránok szilárdságához. A nyomelemek megtalálhatók a műtrágyákban, és különböző formában állnak rendelkezésre. Például választhat folyékony, szilárd vagy kevert formában. A különböző alkalmazási formák mellett szulfátok vagy kelátok formájában is választhat nyomelemeket. A szulfátok és a kelátok egyaránt nyomelemek, de mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai az alkalmazás szempontjából.

A hiánytünetek megelőzése mikroelemekkel

A nyomelemek fontos szerepet játszanak a növény növekedésében, ezért fontos, hogy mindig a megfelelő mennyiségű mikrotápanyagot adagoljuk. Ha ezt nem teszi meg, különböző növényi hiánytünetek léphetnek fel, amelyeknek olyan következményekkel járhatnak, mint a növény növekedésének csökkenése vagy a fotoszintézis akadályozottsága. A hiány mellett a nyomelemek többlete is előfordulhat, ami egyensúlyhiányhoz vezethet a növényben. Szakembereink több cikket is  írtak arról, hogyan ismerjük fel a növények hiánytüneteit, és mit tegyünk, ha hiánytünetek jelentkeznek.

Mikroelemek vásárlása

A Royal Brinkman mikroelem-kínálata különböző termékekből áll, a szilárd mikroelemektől a folyékonyakig, mint például a kelátok, a Fertigro, a nyomelemkeverékek és a szulfátok.
Szeretne további információt vagy tanácsot kapni a különböző nyomelemek lehetőségeiről? Forduljon bátran szakembereink egyikéhez. Munkanapokon 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot..