A mangán (Mn) fontos növényi tápanyag, amely többek között segíti a fotoszintézist, az anyagcsere-folyamatokat és a sejtosztódást. A mangánhiány komoly hatással van a kultúrára. Ha tudni szeretné, hogyan lehet felismerni és megelőzni ennek a mikroelemnek a hiányát, olvassa el az alábbiakban termékspecialistánk részletes tájékoztatóját.
A mangán fontos szerepet játszik a növények számos élettani folyamatában, például a sejtosztódásban, a fotoszintézisben és az anyagcserében. A mangán az enzimek és a sejtfal szilárdságáért felelős fitohormon, a lignin egyik alkotóeleme. Az erős sejtfal pedig hozzájárul a növény erős szerkezetének kialakulásához és stabilitásáhozt.
Mangánhiány esetén fennáll a veszélye annak, hogy lassul a gyökerek fejlődése, mert a fotoszintézis akadályba ütközik. Bár a mangán hiánya csak közvetve játszik szerepet ebben, végső soron a gyökérfejlődés visszaeséséhez vezethet.
Vigyázzon, nehogy összetévessze a mangánhiányt a vashiánnyal, a tüneteik ugyanis nagyon hasonlóak. Mangánhiány esetén számolni kell azzal, hogy megnő a penészgombákkal szembeni érzékenység.
Amint már említettük, a mangánhiányt nemcsak a növényi folyamatokban fellépő problémákról lehet felismerni, hanem látható tünetei is vannak.
Ha szeretné megelőzni a mangánhiányt, folyamatosan figyelje a talaj vagy a termesztőközeg pH-értékének alakulását egy pH-mérő segítségével.
Nemcsak mangánhiány léphet fel a növényekben, de mangánfelesleg is. Ha sötét foltok jelennek meg az idősebb leveleken, az a mangán felhalmozódására utalhat. Emellett a mangántöbblet vashiányhoz vezethet; emiatt is érdemes szorosan nyomon követni a talajban vagy a termesztőközegben, illetve a növényben zajló folyamatokat.
Mangán kijuttatásakor mindig vegye figyelembe, hogy 4,5-nél kisebb pH esetén a növények sokkal könnyebben fel tudják venni a mangánt. Ez a „könnyebbség” azonban szintén problémát jelenthet, mivel megnő a mangánmérgezés kockázata.
Végezetül ne feledje, hogy a talaj gőzölésekor mangán szabadulhat fel.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.