Hogyan lehet megelőzni a foszforhiányt?

A foszfor vagy foszfát (P) egy makroelem, amely nélkülözhetetlen a növények számára, mivel fontos szerepet játszik a fejlődésükben. De miről lehet felismerni a foszforhiányt? Mi okozza, mik a következményei, és persze hogyan lehet megelőzni a kialakulását? Tápoldatozási szakértőnk választ ad a fenti kérdésekre ebben a cikkben.

Hogyan lehet megelőzni a foszforhiányt?

A foszfor jelentősége

Kezdjük a tápanyag nevével, mivel kétféle elnevezéssel, foszforként és foszfátként is emlegetik. Tápoldatozási szakértőnk szerint a névhasználat erősen függ a szövegkörnyezettől. „A felszíni vizek és a növények esetében foszforkoncentrációról beszélünk. Természetes környezetben a foszfor többnyire foszfátvegyületekben fordul elő, amelyek foszfátot és oxigént tartalmaznak (például H2PO4 vagy P2O5). Talajtani értelemben, tápoldatozási tanácsadás és tápoldatozási szabályok kapcsán általában a foszfát kifejezést használjuk. Röviden, addig hívjuk foszfátnak, amíg a növény fel nem veszi, azután már foszforról beszélünk.”
A foszfor fontos funkciói miatt minden növény számára nélkülözhetetlen. Nemcsak a növények fejlődéséhez, de olyan folyamatokban is szükség van rá, mint a fotoszintézis és az asszimiláció (légzés). A növényi sejtek közti energiaátvitelben is szerepet játszik.  Ez a makroelem a sejtfalak, a DNA, sok különböző fehérje, enzim és a növényekben fellelhető egyéb szerves anyagok egyik építőeleme, amelyek pedig kulcsfontosságúak a növények növekedéséhez.


A foszforhiány okai?

A foszforhiánynak számos oka lehet, például: 
 • Túl alacsony a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintje.
 • A talaj vagy a termesztőközeg (túlságosan) tömör, ami megnehezíti vagy megakadályozza a foszfor felvételét.
 • Túl magas a talaj vagy a termesztőközeg vastartalma, ami gondot okoz a foszfor felvétele szempontjából.


A foszforhiány következményei

A foszforhiány elsősorban a növények levelein és gyökerein mutatkozik meg. A túl alacsony foszforkoncentráció miatt károsodhatnak a levelek és a gyökerek is, és összességében megtörik a kultúra fejlődése.

A foszforhiány tünetei

A foszforhiánynak különböző tünetei lehetnek, például:
 • A levelek bepirosodnak vagy belilulnak, illetve fénytelenné válnak.
 • A levelek elhalnak vagy összesodródnak.
 • Lelassul a növekedés vagy a gyökérfejlődés.


A foszforhiány megelőzése vagy kezelése

Természetesen nagyon fontos, hogy kitaláljuk, mi okozza a foszforhiányt. 

Több tényezőt is figyelembe kell venni az optimális tápoldatozás érdekében. Először is az egészséges talaj megkönnyíti a tápelemek felvételét. Emellett rendszeresen ellenőrizni kell a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjét is egy pH-mérő segítségével. Ha a pH-érték nem megfelelő, akkor savasító vagy bázikus hatású műtrágya kijuttatásával lehet a kívánt irányba módosítani.


Foszfor felesleg

A foszforhiányon kívül csekély valószínűséggel foszforfelesleg is kialakulhat. Bár ez a gyakorlatban igen ritkán fordul elő, mindenképpen célszerű megelőzni, mert negatív hatással van más fontos tápelemek felvételére. A foszforfelesleg gyakran cink-, réz- és/vagy magnéziumhiány kíséretében jelenik meg. Mivel a foszfor túlzott jelenléte akadályozza ezen tápelemek felvételét, ezeknek a koncentrációja nyilván nem fogja elérni a szükséges szintet a növényekben.
 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan lehet megelőzni a kénhiányt?

  A kén jelentősége A kén fontos szerepet játszik a növények növekedésében. Számos fehérje előállításához kénre és nitrogénre egyaránt szükség van. Bármelyiknek a hiánya bizonyítottan...
 • Hogyan lehet megelőzni a mikroelemek hiányát?

  A nyomelemek kulcsszerepet töltenek be a növények anyagcseréjében is. Bizonyos tényezők – például a talaj savassága – azonban megakadályozhatják, hogy a növény felvegye a nyomelemeket....
 • Hogyan lehet megelőzni a káliumhiányt?

  Káliumhiány A tápanyagok közül a nitrogén után a kálium fordul elő legnagyobb mennyiségben a növényekben, ennek ellenére kevesebb információ áll rendelkezésre róla. Először is a kálium...