Hogyan lehet megelőzni a kénhiányt?

A kén (S) fontos tápelem a növényi fehérjék előállítsa szempontjából. Nemcsak a klorofillképződésre van hatással, hanem a gyökérfejlődésre is. De hogyan lehet felismerni a kénhiányt, mi okozza, mik a következményei, és végül, de nem utolsó sorban hogyan lehet megelőzni?

Hogyan lehet megelőzni a kénhiányt?

A kén jelentősége

A kén fontos szerepet játszik a növények növekedésében.  Számos fehérje előállításához kénre és nitrogénre egyaránt szükség van. Bármelyiknek a hiánya bizonyítottan negatívan befolyásolja a fehérjék mennyiségét, és ezáltal a kultúra fejlődését. Ennek az az oka, hogy a fehérjék szükségesek a klorofillképződéshez, ami viszont létfontosságú a fotoszintézis működéséhez. Emellett a kén serkenti a gyökérfejlődést, az illatanyagok képződését, és pozitív hatással van a növények egészségére.


A kénhiány okai

A kénhiánynak különböző okai lehetnek: 

 • (Túl) magas a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintje, ezért a növények nehezebben tudnak ként felvenni.
 • (Túl) magas a talaj vagy a termesztőközeg kalciumkoncentrációja, ami akadályozza a kén felvételét.


A kénhiány következményei

A kén alacsony koncentrációja negatív hatással lehet a növények klorofillszintjére és erőnlétére. A kénhiány felismerhető a levelek sárgászöld elszíneződéséről, ami gyakran az idősebb leveleken jelentkezik először. Emellett általánosan visszaeshet a fejlődés, ami negatívan befolyásolja a növények ellenálló-képességét, és így fogékonyabbak lesznek a betegségekre, amelyek súlyosabban károsíthatják őket.

A kénhiány tünetei

 • a levelek sárgászöld elszíneződése;
 • a szárak lilás elszíneződése;
 • visszaesik a kultúra fejlődése;
 • lassú gyökérfejlődés.

A kénhiány megelőzése vagy elhárítása

A talaj kéntartalma általában alacsony, emiatt nem tudnak elegendő ként felvenni a növények. Tápoldatozással több ként lehet kijuttatni a növényeknek. Egy másik lehetőség a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjének csökkentése mész hozzáadásával.

Kénfelesleg

Nemcsak kénhiány, de kénfelesleg is kialakulhat. A hiányhoz hasonlóan a kén túlzott jelenlétét is fontos megelőzni, mivel hozzájárul a víz sókoncentrációjának megnövekedéséhez, ami hátráltatja a növények fejlődését. A kénfelesleg miatt a növények színe is sötétebb lehet. 

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan lehet megelőzni a káliumhiányt?

  Káliumhiány A tápanyagok közül a nitrogén után a kálium fordul elő legnagyobb mennyiségben a növényekben, ennek ellenére kevesebb információ áll rendelkezésre róla. Először is a kálium...
 • Miről ismerhető fel a kalciumhiány?

  A kalcium nem mobilis elem, vagyis ha elérte az „úti célját”, többé nem mozdul el onnan, még akkor sem, ha kalciumhiány lép fel. Ezért nagyon fontos, hogy a vegetatív időszakban elegendő...
 • Hogyan lehet megelőzni a rézhiányt?

  A réz jelentősége Mint már említettük, a növényi fehérjék előállításához és a fotoszintézishez is szükség van rézre. Ezek a fehérjék nélkülözhetetlenek a klorofillképződéshez, ami pedig...