A cink (Zn) jelentős szerepet játszik az enzimek és a növekedésszabályozó anyagok kialakulásában. Hiánya a levelek rendellenességeihez vezethet. Feltétlenül ismernünk kell a cinkhiány tüneteit, hogy megelőzhessük, kompenzálhassuk vagy kezelni tudjuk ezt a jelenséget. Tápoldatozási szakértőnk részletesen elmondja az alábbi cikkben, amit a cinkhiányról tudni kell.
A cink serkenti a klorofill és a növekedésszabályozó anyagok termelését, illetve hozzájárul a szár és a levélerek megfelelő fejlődéséhez. A cink jelenlétében javul a növények ellenálló képessége, és ezáltal csökkenhet a baktériumok és vírusok okozta betegségekre való fogékonyságuk. Emellett számos olyan növényi folyamathoz is szükség van cinkre, amelyben enzimek vesznek részt.
A cink hiánya nagyobb problémákat okoz, mint bármely más elemé, mivel közvetlenül befolyásolja a kultúra ellenálló képességét. Ha az ellenálló képesség csökken, a növény értelemszerűen fogékonyabbá válik a penészedésre, a különböző betegségekre és vírusfertőzésekre.
Ha szeretné megelőzni a cinkhiányt, figyelje a talaj vagy a termesztőközeg pH-szintjének alakulását. Túl magas pH-érték esetén savasító (például salétromsavat vagy foszforsavat tartalmazó) műtrágya kijuttatásával javíthat rajta..
IEmellett cinkkelátokat is alkalmazhat. A növények könnyebben fel tudják venni ezeket a cinkalapú műtrágyákat, mivel magas pH-értékű talajban vagy termesztőközegben is stabilak maradnak. Kelátok nélkül a magas pH-szint problémát jelenthet.
Természetesen arra is ügyelni kell, hogy ne alakuljon ki cinkfelesleg. Ha (túl) alacsony a talaj vagy termesztőközeg pH-szintje, a növények túl sok cinket vehetnek fel. A pH-érték meghatározásához használjon pH-mérőt.
Emellett a cinkfelesleg következtében vashiány alakulhat ki. Ezt a növény felső leveleinek sárgás elszíneződéséből lehet észrevenni. Tápoldatozási szakértőnk szerint ennek az a magyarázata, hogy a cinkfelesleg hatására a vas kicsapódik a kelátból, ami vashiányhoz vezet.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.