Hogyan növeljük növényeink ellenálló képességét

A növények ellenálló képességének növelése egyre fontosabb fogalom az üvegházi kertészetben. A kémiai növényvédő szerek használata az elkövetkező években tovább fog csökkenni, miközben a növekvő globális élelmiszerigény kielégítése érdekében kezelni kell a stressztényezőket. A termelők ezért kénytelenek más eszközöket alkalmazni a betegségek és kártevők elleni küzdelemben. Ezt megtehetik a biológiai növényvédelem segítségével, de a növények ellenálló képességét elősegítő termékekkel is. Ebben a cikkben szakembereink ismertetik a növényi ellenálló képességet szolgáló termékek használatát.

Hogyan növeljük növényeink ellenálló képességét

A növények természetes védelmi mechanizmusa

A növényeknek természetes módon van egy védekező mechanizmusuk, amellyel stresszhelyzetekben védekeznek. Ezt a stresszt okozhatják olyan tényezők, mint a betegségek, kártevők és mikroorganizmusok (biotikus), de olyan környezeti tényezők is, mint a hőmérséklet, a páratartalom és a fény (abiotikus). Amikor a növényt stressz éri, az immunmechanizmus működésbe lép, és a növény elkezd olyan anyagokat termelni, amelyek megvédik őt ezektől a veszélyektől.

A védelmi mechanizmus erősítése

A növények ellenálló képességét javító termékek biztosítják, hogy a növény természetes védekező mechanizmusa megerősödjön, így a növény gyorsabban és erőteljesebben reagál a stresszhelyzetekre és a betegségekre. Ez lehetőséget nyújt a vegyszerhasználat korlátozására. A növényi ellenálló képességet növelő termékek hatása hasonló az embernél alkalmazott vitamintabletta hatásához: erősítik az immunrendszert, így kevésbé leszünk hajlamosak megbetegedni, és betegség esetén gyorsabban gyógyulunk.

Föld feletti és földalatti

A növényi ellenálló képességet többféle módon lehet erősíteni, földfelszíni és földalatti módon egyaránt. Ez a föld felett a növényi immunrendszer serkentésével, növényerősítő levéltrágyák használatával és a növények vitalitásának növelésével érhető el. A növények ellenálló képességének erősítése a föld alatt növényerősítő műtrágyák használatával, a talajélet serkentésével, valamint felszívódó és talajjavító szerek alkalmazásával érhető el. Az alábbiakban a növényi ellenálló képesség növelésének különböző lehetőségeiről olvashat bővebben.


 A növényi immunrendszer serkentése

A növényi immunrendszer serkentésével a növények jobban tudnak védekezni a betegségek ellen. Ez csökkenti az abiotikus stressztényezőket.

silica1

Növényerősítő levéltrágyák használata

A növényerősítő levéltrágyák támogatják a növekedést, a növényben zajló folyamatokat, valamint az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását és átalakulását. E termékek alkalmazásával a növény szükségletei mindig kellőképpen fedezve vannak.

silica2

A növény vitalitásának növelése

A növényi vitalitás növelése biztosítja, hogy a növényben zajló folyamatok hatékonyabban működjenek. A növény sejtje egy gyárhoz hasonlítható: minél hatékonyabban működik, annál nagyobb a terméshozam.

silica3

Növényerősítő műtrágyák használata

A növényerősítő műtrágyák támogatják a növekedést, a növényben zajló folyamatokat, valamint az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását és átalakulását. E termékek alkalmazásával a növény igényei mindig kellőképpen fedezve vannak.

silica4

Serkentik a talajban lévő szervezeteket

A talajban lévő élet kiegyensúlyozott mennyisége csökkenti a talajbetegségek és kártevők kockázatát. A talajban élő szervezeteket a talajba juttatott mikroorganizmusokkal és a populációk létezésének serkentésével lehet serkenteni.

silica5

Felszívódó és talajjavító szerek bevezetése

A felszívódást javító szerek növelik a talajban felszívódó formában lévő elemek mennyiségét és/vagy serkentik a növény általi fogyasztást. Gondoljunk az optimális gyökeresedésre vagy a talaj szerkezetének javítására. A szerves trágyák talajjavulást, a talaj nagyobb termékenységét és lassú tápanyagfelszabadulást eredményeznek.

silica6


Kombinálja a termékeket

A különböző termékek kombinálása a növények ellenállóképessége érdekében fokozhatja a termékek hatását. Ez azonban nem mindig van így. Ezért a különböző termékek kombinálása előtt mindig kérjen tanácsot.

A természetes ellenségekre gyakorolt mellékhatások

Egyes termékeknek mellékhatásai vannak a növényházben jelen lévő természetes ellenségekre. Ezért fontos, hogy a különböző növényrezisztencia-termékek használatával kapcsolatban is tanácsot kérjünk.

Ajánlott termékek

Cikkek, amik érdekelhetik