A folyékony műtrágyák alternatív tápoldatozási lehetőséget jelentenek a szilárd műtrágyák helyett. Az utóbbi pár évben egyre jobban elterjedt a folyékony műtrágyák használata, mivel számos előnyük van: egyszerűen össze lehet keverni és ki lehet juttatni őket, és általában a növények is könnyen fel tudják venni a tápanyagokat a nagy érintkezési felület miatt, mivel azok már oldott állapotban vannak. Mindazonáltal a folyékony műtrágyákat másképp kell kezelni; erről beszél szakértőnk az alábbiakban.
Egy folyékony műtrágya csomag általában 7-8 különböző tápoldatból áll. Szakértőink készséggel segítenek kiválasztani azt az összeállítást, amelyik a legjobban megfelel az adott kultúrának és termesztőközegnek. A választásnál mindig figyelembe kell venni a termesztett növényt és a termesztéshez használt közeget. A Fertigro folyékony műtrágya csomag a következő oldatokat tartalmazza:
Fertigro CN | kalcium-nitrát |
Fertigro AN | ammónium-nitrát |
Fertigro KZZ | kálium-szulfát |
Fertigro KFL | kálium-foszfor-hidroxid |
Fertigro KL-50 | kálium-hidroxid |
Fertigro KBL | kálium-karbonát |
Fertigro MSN | magnézium-szulfát |
Fertigro SZ-38 | salétromsav |
Fertigro FZ-59 | foszforsav |
Fertigro CC | kalcium-klorid |
Fertigro SiL | kálium-szilikát |
Fertifosk | kálium-foszfonát |
A folyékony műtrágyák esetében más módszerrel kell meghatározni a szükséges mennyiséget, mint a szilárd műtrágyáknál. A tápoldatban lévő különböző elemek koncentrációja alapján kell elvégezni a számítást (mmol/literben).
Ha 100-szoros töménységű oldatot szeretnénk készíteni egy 1000 literes tartályban, akkor az oldatban található elemek koncentrációját 100 x 1000 = 100 000-rel kell megszorozni, hogy megkapjuk az A és a B tartályhoz szükséges mennyiséget.
Például: ha a tápoldat 13,5 mmol nitrátot (NO3-) tartalmaz, akkor 13,5 x 100 x 1000 = 1 350 000 mmol, vagyis 1350 mol nitrát kell az A és a B tartályba.
Ezzel a módszerrel kell meghatározni a szükséges mennyiséget minden egyes elem esetében. Példaként tekintse meg az alábbi táblázatot, amely egy teljes számítást tartalmaz:
NO3- |
H2PO4- |
SO4-- |
NH4+ |
K+ | Ca++ | Mg++ | H+ | OH- | |||
mmol/liter | 16 | 1,5 | 4,4 | 1,2 | 9,5 | 5,4 | 2,4 | ||||
mol totál | 1600 | 150 | 440 | 120 | 950 | 540 | 240 | ||||
kg | liter | ||||||||||
CN | 173,1 | 115,4 | 1080 | 540 | |||||||
MN | 0,0 | 0,0 | 0 | 0 | |||||||
MSN | 137,1 | 111,5 | 240 | 240 | |||||||
AN | 18,7 | 15,1 | 120 | 120 | |||||||
SZ-38 | 66,4 | 53,6 | 400 | 400 | |||||||
KZZ | 100,0 | 83,3 | 200 | 150 | 250 | ||||||
KFL | 64,9 | 44,1 | 150 | 345 | 195 | ||||||
KL-50 | 51,3 | 34,2 | 455 | 455 | |||||||
1600 | 150 | 440 | 120 | 950 | 540 | 240 | 650 | 650 |
A kutatások szerint a gyökérkörnyezetben kell meghatározni a szükséges ionarányt ahhoz, hogy optimális legyen a kultúra tápanyagfelvétele. Az így kapott optimális ionarány adja meg a tápoldatok összetételét, amelyeket úgy kell összeállítani, hogy az átlagos célértékek teljesüljenek.
A szezon során folyamatosan változik a tápoldat és a gyökérkörnyezet ionaránya. (A zárt termesztési rendszerekben általában gyorsabban változik, mint a szabad vízelvezetésű rendszerekben.) Ezt gyakran nem is lehet előre megbecsülni, mivel számos tényező befolyásolja, például a klíma, a kultúra fejlettségi állapota és a plant burden. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a gyökérkörnyezet tápanyag-összetételét, hogy szükség esetén módosítani tudjuk a tápoldatozási programot.
A folyékony műtrágyák semleges, savas és lúgos kémhatásúak lehetnek. A különböző termékek helytelen vegyítése véletlen szennyeződéshez vezethet. Ezt mindig vegye figyelembe a keverékek készítésekor.
A folyékony műtrágyákat egy külön erre a célra kijelölt helyen kell tárolni. Okvetlenül tájékozódjon az adott termékek használatával és tárolásával járó kockázatokról.
A folyékony műtrágyák nagy töménységű koncentrátumok, ezért bőrre vagy szembe kerülve súlyos sérüléseket okozhatnak. Emiatt nagyon fontos, hogy tisztában legyen a folyékony műtrágyák használatára vonatkozó fontos tudnivalókkal.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.