Hogyan védjük a poszméheket a melegtől?

Az erős napsütés hatására megemelkedik a növényház hőmérséklete, ami a kultúrában élő poszméhek túlmelegedéséhez vezethet. Ez kedvezőtlen hatással van a beporzásra, és legrosszabb esetben a rovarok pusztulását okozhatja. Ha poszméheket használ, a meleg időszakokban feltétlenül figyelnie kell néhány dologra a beporzási problémák megelőzése érdekében. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket, és adunk néhány ötletet.

Hogyan védjük a poszméheket a melegtől?

Kerülje a tűző napot!

Ügyeljen rá, hogy nagy melegben a poszméhek védve legyenek a napsütéstől. A hőség miatt a rovarok hamarabb elfáradnak. 28 és 32 °C között kevésbé aktívak, ezért kevesebb beporzás történik. 32 °C vagy magasabb hőmérséklet esetén már nem is repülnek.

 

Tegye lejjebb a kaptárakat!

Nagy melegben érdemes lejjebb rakni a kaptárakat, ahol kevésbé süti a nap. Így kellemesebbé válik a környezet a rovarok számára, és könnyebben átvészelik a hőséget.

 

Árnyékolás

Tegye a kaptárakat a sor árnyékos oldalára, hogy megelőzze a túlmelegedést. Ha a kultúra nem ad elég árnyékot, akkor gondoskodjon Ön megfelelő árnyékolásról: használjon egy hungarocell tálcát, vagy tegye ládákba a kaptárakat.

 

Távol a hőforrásoktól

Meleg időben lehetőleg kerülje a hőforrások használatát, és ügyeljen arra, hogy a kaptárak ne legyenek a fűtőberendezés vagy más hőforrás közelében. Szigetelje le a CO2-tömlőket is a kaptárak 2 méteres körzetében.

 

Rátelepítés

Ahogy már említettük, 28 és 32 °C között a poszméhek kevésbé aktívak, ezért kevesebb beporzás történik. További poszméhek betelepítésével még ilyen hőmérsékleten is elérheti a kívánt beporzási hatékonyságot.

 

A veszteségek pótlása

Utolsó témánk független a túlmelegedéstől, de ez is problémát okozhat a beporzást illetően. Tavasszal a növényház környéke is virágba borul, és a poszméhek egy része elhagyja a kertészetet, és többé nem tér vissza a kaptárba. A veszteség pótlására további egyedeket kell betelepíteni áprilistól kezdve.

Ajánlott termékekCikkek, amik érdekelhetik

  • Javaslatok a poszméhek használatára vonatkozóan

    A minőség ellenőrzése Csak elismert gyártótól vagy forgalmazótól származó, garantált minőségű anyagokat használjon, és használat előtt mindig személyesen is ellenőrizze a termék minőségét....
  • Hogyan történik a poszméhek általi beporzás?

    Mit jelent a beporzás? A beporzás az a folyamat, melynek során a virágpor (pollen) átkerül a virág porzójáról a bibére. Ez történhet rovarok, például poszméhek által. Hatékony beporzás A...
  • Miben különböznek a poszméhek a méhektől?

    A poszméhek és a méhek közötti különbség A poszméhek és a méhek egyaránt a méhfélék (Apidae) családjába tartoznak. Ebből adódik, hogy sok közöttük a hasonlóság, de azért van néhány...