A pH és EC értékek befolyásolják a tápanyagok felszívódását a növényekben. Az eredmény több tényezőtől is függ, például a választott műtrágyától, a pH-tól és az EC-től, illetve a kilépő víztől. Ezért fontos, hogy megfelelően állítsuk be a tápoldatok pH- és EC-értékét. Szakértőink 3 ötletet adnak erre vonatkozóan ebben a cikkben.
A pH (hidrogénpotenciál) jelzi, hogy egy vizes oldat vagy közeg mennyire savas vagy lúgos. A pH nagymértékben befolyásolja, hogy a tápanyagok elérhetőek-e a növény számára. Ha a pH túl alacsony, sok elem nem érhető el, ha pedig túl magas, akkor hamar foszfor- és mangánhiány alakul ki. Ezért nagyon fontos a műtrágyatartályok, a tápanyagok és a drénvíz pH-szintjének megfelelő szabályozása. Ezt segíti a pH-mérő. A pH-értéket savasító hatású műtrágyával, például ammónium, nitrát és karbamid segítségével lehet beállítani.
Az EC (Electrical Conductivity) a víz oldott sótartalmának elektromos vezetőképességét jelzi. A vízben feloldott műtrágya pozitív és negatív töltésű részecskékre válik szét. Minél több műtrágya van feloldva a vízben, annál magasabb az EC. A vízben feloldott karbamid azonban nem növeli az EC-t. Végső soron a növényen belüli és kívüli EC-értékek határozzák meg, milyen könnyen tud vizet felvenni a növény. A növény igyekszik kiegyenlíteni a külső és belső EC-szintet, és víz felszívásával csökkenti a belső EC-értéket. A műtrágyák minél hatékonyabb felhasználása érdekében nagyon fontos, hogy legyen egy jó EC-mérőnk, amivel felügyelhetjük az EC-értékeket.
A folyékony műtrágyák tartalmaznak bizonyos savakat, amelyeknek nagyon alacsony a pH-szintje. A savakkal ellentétes anyagok a lúgok, amelyek magasabb pH-értékkel rendelkeznek. A műtrágyatartályban összekeveredő savak és lúgok reakcióba lépnek, ami vizet és hőt termel. Ha túl sok a sav, a pH alacsony lesz. Ezért nagyon fontos a pH ellenőrzése.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.