Miről ismerhető fel a kalciumhiány?

A kalcium létfontosságú a növények fejlődéséhez. Jelentős szerepet játszik a sejtosztódásban, és stabilizálja a növényt, mivel beépül a sejtfalba és a sejtmembránba. Ebben a cikkben szakértőnk elmagyarázza, hogyan lehet megelőzni a kultúra kalciumhiányát.

Miről ismerhető fel a kalciumhiány?

A kalcium nem mobilis elem, vagyis ha elérte az „úti célját”, többé nem mozdul el onnan, még akkor sem, ha kalciumhiány lép fel. Ezért nagyon fontos, hogy a vegetatív időszakban elegendő kalcium legyen a növények gyökérkörnyezetében.

A kalciumhiány okai

A növények gyors növekedése miatt könnyen kialakulhat kalciumhiány. Általában olyan időszakokban lép fel, amikor nagy a meleg, erős a párolgás, és alacsony a gyökérnyomás. A víz többsége a levelekbe jut, nem pedig a termésbe, s ennek következtében alacsony lesz a levelek kalciumkoncentrációja.


A kalciumhiány következményei

Általában a növény azon részein alakul ki kalciumhiány, ahol a legkisebb a párolgás. A kalciumhiány számos következménnyel járhat:

 • fejletlen növények (pl. kicsik a virágok)
 • foltok a fiatal leveleken, terméseken vagy virágokon
 • levélszélek elszáradása
 • csúcsrothadás


Csúcsrothadás

A csúcsrothadás kalciumhiány, illetve a talaj vagy termesztőközeg túlzott sótartalma miatt alakulhat ki. A növények nem egyformán érzékenyek a csúcsrothadásra. A paradicsom, az étkezési paprika, a cukkini, a padlizsán, a paprika és a tök különösen fogékonyak erre a betegségre. A kalciumhiánynak ez a tünete először a termés csúcsán jelentkezik, és arról ismerhető fel, hogy sárga, barna vagy fekete foltok jelennek meg a termésen. Nem feltétlenül jár együtt a levelek vagy a szár károsodásával.

Figyelmeztetés: Ne tévessze össze a csúcsrothadást a fitoftóra nevű gombás fertőzéssel, amely nemcsak a termést károsítja, hanem a szárat, a fürtöket és a leveleket is. 

A csúcsrothadás megelőzése

Szerencsére több módszer is van a csúcsrothadás megelőzésére. Például extra adag kalciumot vagy meszet adhatunk a növényeknek, vagy gondoskodhatunk arról, hogy hőség idején is nedves legyen a talaj vagy a termesztőközeg. Ez utóbbi azért hatásos, mert vízhiány esetén a növény a terméstől von el vizet. Íme, néhány további ötlet a csúcsrothadás megelőzésére:

 • Korlátozza a növény párologtatását. Például használjon valamilyen árnyékolást a (nap)fény mérséklésére, és ügyeljen a levegő megfelelő hőmérsékletének és páratartalmának fenntartására. A párolgás csökkentése érdekében meg lehet ritkítani a növény leveleit.
 • Ügyeljen rá, hogy elég nagy legyen a gyökérnyomás, hogy a növény elszállíthassa a kalciumot a növekedési pontokra.
 • Ne engedje, hogy túlzottan megemelkedjen az EC. Mint már említettük, a túlzott sótartalom miatt is kialakulhat csúcsrothadás.

Figyelmeztetés: Ne távolítsa el a csúcsrothadással fertőzött terméseket, mielőtt beérnének, mivel ez hatással lehet a növények termésszámára.


Kalciumfelesleg

Nemcsak kalciumhiány, hanem kalciumfelesleg is felléphet a kultúrában, aminek a következő hatásai lehetnek:

 • Lassíthatja vagy késleltetheti a növény fejlődését.
 • Akadályozhatja más elemek (főleg a vas és a magnézium) felvételét.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan lehet megelőzni a mikroelemek hiányát?

  A nyomelemek kulcsszerepet töltenek be a növények anyagcseréjében is. Bizonyos tényezők – például a talaj savassága – azonban megakadályozhatják, hogy a növény felvegye a nyomelemeket....
 • Hogyan előzhető meg a kultúra vashiánya?

  A vashiány okai Vashiány viszonylag könnyen kialakulhat, mivel a vas bizonyítottan nem stabil a gyökérkörnyezetben, illetve tápoldatban feloldva. A vas stabilitása teljes mértékben a...
 • Hogyan előzhető meg a kultúra magnéziumhiánya?

  Mire jó a magnézium? A magnézium a növények építőeleme. Beépül a sejtfalakba, biztosítva azok szilárdságát. Beépül a kloroplasztiszokba, ezért nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Továbbá...