Hogyan előzhető meg a kultúra vashiánya?

A mikrotápanyagok közé tartozó vas (Fe) minden növény számára létfontosságú. Szerepet játszik a fotoszintézis során a kloroplasztiszok kialakulásában, valamint a gyökérfejlődésben is. Sajnos a vassal való ellátás számos problémába ütközik. A vasfelvétel nem mindig biztosított, mivel a vas könnyen kicsapódik. Ezért a szakértők szerint fontos figyelni, hogy a növények elegendő vashoz jutnak-e. Ebben a cikkben szakértőnk tanácsot ad a kultúra vashiányának megelőzésére. 

Hogyan előzhető meg a kultúra vashiánya?

A vashiány okai

Vashiány viszonylag könnyen kialakulhat, mivel a vas bizonyítottan nem stabil a gyökérkörnyezetben, illetve tápoldatban feloldva. A vas stabilitása teljes mértékben a talaj, a termesztőközeg vagy a vas kijuttatására használt víz pH-értékétől függ. Ha nem megfelelő formában juttatják ki a vasat a növényeknek, akkor a vas nagy valószínűséggel kicsapódik.

Ha a pH-érték 6,5 fölé emelkedik, gyakran alakul ki vashiány. Gyakran jelentkezik azokban a kultúrákban is, ahol magas a kalcium- vagy a foszfátkoncentráció. A túlzott mennyiségű réz, mangán, magnézium vagy cink gátolhatja a vasfelvételt, aminek következtében vashiány léphet fel. Emellett olyan tényezők is közrejátszhatnak a vashiány kialakulásában, mint a gyökérhőmérséklet és a páratartalom.

Végezetül az UV-fény lebontja a vaskelátot, mivel ez a fény minden szerves összetevőt elpusztít.
 

A vashiány következményei

A vashiány egyik ismertetőjele, hogy a fiatal levelek világoszöldre, sárgára vagy akár fehérre színeződnek, sőt, a növény le is dobhatja a leveleit. A vashiányos növény elmaradhat a gyökérfejlődés vagy az általános növekedés tekintetében.

A vashiány tünetei

 • A fiatal levelek érközi mezői elszíneződnek (világoszöldre, sárgára vagy fehérre).
 • A növekedés lassú vagy leáll.
 • A levelek lehullanak.

A vas- és a magnéziumhiányt gyakran összetévesztik, mivel a tüneteik nagyon hasonlóak. A vashiány azonban felismerhető a növény magasabb részein.


A vashiány megelőzése

A vashiány kedvezőtlen következményei miatt semmiképpen nem kívánatos. Szerencsére megfelelő intézkedésekkel megelőzhető a kialakulása.

Rendkívül fontos a vaskelát használata. A kelátok olyan szerves elemek, amelyek körbefognak valamilyen tápanyagot, jelen esetben vasat. Ebből adódóan a vas stabil, és stabilitását megőrzi a tápoldattartályban és a gyökérkörnyezetben is. Kelátok használatával elősegítheti a vasfelvételt.

A kelátok használata mellett más tényezőket is figyelembe kell venni a növények vasfelvételének optimalizálása érdekében. Nagyon fontos, hogy a tápoldattartály előkészítése során lezárja a tartály fedelét, hogy az UV-fény ne gyakorolhasson negatív hatást a vasra.

Végezetül mindig figyelembe kell venni a pH-értéket, különösen akkor, ha nem használnak vaskelátot. Nem csak a víz pH-értéke fontos, a gyökérkörnyezet pH-szintje is hatással van a vasra.

Vasfelesleg

Ebben a cikkben szakértőink a növények vashiányáról beszéltek. Vasfelesleg is kialakulhat a kultúrában, bár ennek igen kicsi az esélye. A túl sok vas akadályozhatja a mangán felvételét.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan előzhető meg a kultúra magnéziumhiánya?

  Mire jó a magnézium? A magnézium a növények építőeleme. Beépül a sejtfalakba, biztosítva azok szilárdságát. Beépül a kloroplasztiszokba, ezért nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Továbbá...
 • Miről ismerhető fel a kalciumhiány?

  A kalcium nem mobilis elem, vagyis ha elérte az „úti célját”, többé nem mozdul el onnan, még akkor sem, ha kalciumhiány lép fel. Ezért nagyon fontos, hogy a vegetatív időszakban elegendő...
 • Hogyan lehet megelőzni a mikroelemek hiányát?

  A nyomelemek kulcsszerepet töltenek be a növények anyagcseréjében is. Bizonyos tényezők – például a talaj savassága – azonban megakadályozhatják, hogy a növény felvegye a nyomelemeket....