Hogyan működik a homokszűrő?

mA homokszűrő homok segítségével szűri a vizet. A tisztítandó víz lassan átszivárog a szűrő homokján, a vízben lévő szennyeződés pedig lerakódik a homok finom pórusaiban. Ez a szűréstechnika különösen alkalmas a fertőtlenítő berendezés előszűrőjeként való használatra, a mikro- és ultraszűrés előkészítésére, vízforgató rendszerek és öntözőrendszerek esetén, öblítővíz kezelésére, tartályvíz szűrésére és talajvíz tisztítására.

Hogyan működik a homokszűrő?

Ne feledje, hogy a homokszűrő nem szűri ki a vízből az oldott sókat. Csak a szilárd részecskéket szűri ki, például az algákat és a szerves anyagokat. A vízben nem oldódó sók, például a műtrágyákban található sók kiszűrhetők homokszűrővel, amennyiben elég nagy méretű részecskék formájában vannak jelen.

 

Hogyan működik a homokszűrő?

A homokszűrő a következő elv szerint működik: a szűretlen víz elterül a homokszűrő tetején, és lassan átszivárog a szűrőágyon, ami homokból, kavicsból vagy más szűrőanyagból áll. A finom pórusok biztosítják, hogy a szennyező részecskék ne tudjanak áthaladni, és visszatartják azokat.

A homokszűrő visszamosatása

Egy meghatározott vízmennyiség átszűrése után, vagy a homok meghatározott mértékű elszennyeződésekor a homokszűrő automatikusan átkapcsol visszamosatásra. A visszamosatás során a pórusok kitágulnak, és a szennyeződés kimosódik a homokból, majd a visszamosatáshoz használt vízzel együtt távozik. Így a homokszűrő nem tömődik el, és megőrzi optimális tisztítási képességét.

  A homokszemcsék átmérője


A homokszemcsék átmérője elsősorban a homokszűrő méretétől, a kívánt átfolyási sebességtől és a kívánt szűrési finomságtól függ. Többnyire 0,8 - 1,25 mm szemcseátmérőjű homokot használnak a szűréshez, de ez berendezésenként változhat. Például egy UV-berendezésnek kisebb az átfolyási sebessége és 0,4 - 0,8 mm szemcseátmérőjű homokot használ a finomabb szűrés érdekében. 

Ha a homokszemcsék átmérője kicsi, nagyobb lesz az ellenállás, és ennek következtében csökken az átfolyási sebesség. Emiatt finomabb homok esetén kisebb kapacitással kell elvégezni a visszamosatást, mivel kisebb a homokszemcsék súlya, és a visszamosatás könnyen elmoshatja a homokot a szennyeződéssel együtt. Emellett kis szemcseátmérő esetén gondolni kell arra is, hogy gyakrabban kell visszamosatást végezni, mert a finom homok több szennyeződést szűr ki, mint a durvább.

A homokszűrő ellenőrzése és karbantartása

A homokszűrő töltőanyagát rendszeresen ellenőrizni kell. Ha a töltőanyag összecsomósodik vagy lemorzsolódik, vagy ha gyakran kell visszamosatást végezni, akkor ki kell cserélni a töltetet. Emellett gondoskodni kell a homokszűrő megfelelő karbantartásáról is.

 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Milyen szűréstechnológiai megoldások elérhetőek a kertészeti ágazatban?

  A különféle szűréstechnikák segítségével megszűrheti, és ezáltal nagymértékben megtisztíthatja a vizet mindenféle szennyeződéstől. Különböző szűréstechnikai megoldások vannak a kertészetek...
 • Személyre szabott öntöző és tápoldatozó berendezésunk:a Vocom

  Előnyei: Tulajdonságai: ✔ saját igények alapján kialakítható és bővíthető ✔ öntözési start fénymérés alapján ✔ kiváló ár-érték arány ✔ dupla szűrési rendszer (100 és 300 mikron) ✔ könnyen...
  Személyre szabott öntöző és tápoldatozó berendezésünk: a Vocom
 • UDI-szűrő

  Az UDI-szűrő különösen alkalmas ipari víz, hűtővíz, szennyvíz szűrésére, vízforgató rendszerek és öntözőrendszerek esetén, valamint a fertőtlenítő berendezés előszűrőjeként való...