A megfelelő permetezőkocsi kiválasztása

A permetezőkocsi nagy növényházi területek kezelésére szolgál. Többféle típusú és méretű permetezőkocsi kapható. Vásárláskor figyelembe kell venni néhány dolgot. Ügyeljen rá, hogy olyan kocsit válasszon, amelyik megfelel az adott körülményeknek, és rendelkezik a szükséges felszereléssel. Szakértőnk összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.

A megfelelő permetezőkocsi kiválasztása

A növényház területe

Az egyik legfontosabb szempont a növényház területe. Minél több hektáron kell permetezni, annál több folyadékot kell kiszórni. Nagy terület esetén nagy folyadéktartályt érdemes választani, hogy kevesebbszer kelljen megtölteni a tartályt. Különböző méretű folyadéktartályok közül választhat, a 60 literestől a 2000 literesig.

A növényház területe a permetezőkeret vagy permetezőpisztoly kiválasztásában is közrejátszik. Nagyobb területekre a permetezőkeretet javasoljuk, mivel sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni, mint a permetezőpisztollyal. A permetezőpisztoly kis területek permetezésére alkalmas, illetve pontosabb célzást tesz lehetővé.

A kultúra magassága

A kultúra magassága főleg a permetezőkeret kiválasztásakor lényeges. A permetezőkeretnek két változata van: vízszintes és függőleges. Alacsony növésű kultúra esetén a vízszintes permetezőkeret a jobb, míg magas növésű kultúra esetén inkább a függőlegest érdemes választani.

Az utak és a főút hossza

Az utak és a főút hossza határozza meg, hogy milyen hosszú tömlőt kell csatlakoztatni a permetezőkocsihoz, vagyis hogy hány méteres tömlőre van szükség, és melyik csévélődob a legmegfelelőbb. Hosszú tömlő esetén rugós vagy elektromos csévélőt javaslunk, míg rövid tömlő esetén a kézi csévélő is elegendő.

A kiszórandó folyadék és a nyomás

Végezetül át kell gondolni, milyen folyadékot kell kijuttatni a permetezővel, és ehhez milyen nyomás szükséges. Ez utóbbi azért fontos, hogy megfelelő szivattyúval rendelkező permetezőt válasszon. Sűrűbb folyadék és/vagy árnyékoló festék kijuttatásához membránszivattyús permetezőre van szükség. Hígabb folyadék vagy nagynyomású kezelés esetén inkább búvárszivattyús permetezőkocsit érdemes választani. A kertészetek többnyire búvárszivattyút használnak.

 

3 kerekű permetező kocsik

4 kerekű permetező kocsik

Permetező keretek

Cikkek, amik érdekelhetik