• Kiváló minőségű kertészeti termékek
  • Versenyképes árak
  • Ajánlatadás akár 24 órán belül

Hogyan mérhető a gyökerek oxigénszintje?

A sejtlégzés szempontjából fontos, hogy elegendő mennyiségű oxigén álljon rendelkezésre. Az oxigénszintet a talajban vagy a termesztőközegben lévő víz és levegő aránya határozza meg. A levegő 21% oxigént tartalmaz, 1 liter vízben pedig közel 12 mg oxigén található. Az oxigén oldott formája különösen fontos, mivel a sejtlégzés a citoplazmán belül történik. Az egészséges és aktív gyökérfejlődéshez elegendő oldott oxigénnek kell jelen lennie a gyökerekben, amit egy oxigénszenzor segítségével lehet ellenőrizni. Az alábbi cikkből megtudhatja, milyen előnyökkel jár, és pontosan hogyan zajlik ez az eljárás.

Hogyan mérhető a gyökerek oxigénszintje?

Az oxigénhiány következményei

Az oxigén, az asszimilátumok, a víz és a szén-dioxid hozzájárulnak az energiatároló kötések kialakulásához, amelyek kulcsfontosságúak egyebek között a tápanyagfelvétel és a sejtek szilárdságának megőrzése szempontjából. Ez az energia szükséges például ahhoz, hogy távol tartsa a nátriumot a növény gyökereitől.

Ha a növény nem jut elegendő oxigénhez, a kémiai kötések gyengébbek lesznek, ami számos negatív következménnyel jár. A gyökérfejlődés gyengül vagy teljesen leáll, és a tápelemek felvételét is befolyásolja, ami hiánytünetek kialakulásához vezethet. A gyakorlatban a magas nitritszint együtt jár az oxigénhiánnyal, ami miatt a nitrát (N03) átalakul nitritté (N02). A túl magas nitritszint mérgező az emberekre és a növényekre nézve is, és jelzi a növény gyökérzete számára, hogy gond van. Leállhat miatta a tápanyagfelvétel. Ha a gyökérzet nem jut elegendő oxigénhez, a növény védtelenebbé válik a penészgombákkal, pl. a Pythiummal szemben.

A csepegtető öntözőrendszer szerves szennyeződésének hatására csökkenhet az oxigénszint. Az állóvízben a baktériumok felhasználják az oxigént, ami kritikus szintre csökkenhet, ezért fontos, hogy tisztán tartsuk az öntözőrendszert.

Az oxigénszint szenzoros mérése

Habár már régóta nagy az igény az oxigénszint mérésére, korábban nem volt rá könnyen elvégezhető és egyben hiteles módszer. Ma már azonban van rá megoldás. Az új technológiák segítségével sikerült olyan szenzort kifejleszteni, amellyel a termelők maguk is mérhetik és nyomon követhetik a termesztőközegben lévő oxigén mennyiségét. A szenzorok által gyűjtött adatokat összehasonlíthatják a többi termesztési tényezővel egy e célra szolgáló platformon, és kielemezhetik a körülményeket, aminek nyomán új információkhoz juthatnak a klímaszabályozással, a vízellátással és a növények ellenálló képességével kapcsolatban.

Cégünk nagykereskedelmi tevékenységet folytat, ezért adószámmal rendelkező ügyfeleinket - egyéni vállalkozókat, őstermelőket és cégeket - tudunk közvetlenül kiszolgálni.

Cégünk nagykereskedelmi tevékenységet folytat, ezért adószámmal rendelkező ügyfeleinket - egyéni vállalkozókat, őstermelőket és cégeket - tudunk közvetlenül kiszolgálni.

Megbízható, hatékony és gyors

Töltse ki az űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Csapatunk örömmel segít Önnek bármilyen felmerülő kérdés esetén.

  • Több, mint 140 éves tapasztalat
  • Szakértő tanácsadás
Zoltan Szanto 2 1 min
Bíró Gergelyt

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lehet növelni a növényház CO2-koncentrációját?
Cikk

Hogyan lehet növelni a növényház CO2-koncentrációját?

A víz mellett a CO2 az a tápanyag, amire a növényeknek leginkább szükségük van. A termelők ezért többlet CO2 kijuttatásával segítik a kultúra fejlődését. Ez a gáz ugyan jelen van a légkörben is, de…

A túlzott gyökérnövekedés kezelése
Cikk

A túlzott gyökérnövekedés kezelése

A túlzott gyökérnövekedést az Agrobacterium rhizogenes baktérium okozza, és paradicsom, uborka, padlizsán és cukkini kultúrákban fordul elő. Ez az egysejtű baktérium megzavarja a növény endokrin…

Minden, amit egy kertésznek tudnia kell a pH-ról
Cikk

Minden, amit egy kertésznek tudnia kell a pH-ról

Kertészeti vonatkozásban gyakran előfordul a „pH-érték” kifejezés. Nemcsak a víz pH-értéke fontos, hanem a termesztőközegé vagy a talajé is, amelyben a kultúra fejlődik. A termelők nagy…