Hogyan ismerjük fel a ToBRFV vírust?
A ToBRFV egy növényi betegség (Tobamo vírus családjába tartozik) ami paradicsomra, paprikára és chilire jelent veszélyt. A vírus mechanikai úton terjed, legfőképpen emberek és eszközök segítségével, azonban poszméhek, madarak, és a fertőzött növények is okozhatják a terjedést. Miközben a legtöbb paradicsomfajta rezisztens a Tobamo vírusokkal szemben (TMV, ToMV), a ToBRFV rezisztenciát még nem sikerült kialakítani.
A ToBRFV felismerése
Legfőbb ismeretetőjegyek:
- mozaikosodás a fiatal leveleken, a hajtásokon, illetve magán a termésen
- a termésen pontok és sárga foltok jelennek meg, a termés és a levél deformálódik
- a termés bebarnul, nekrózisos csíkok jelennek meg a száron, ami a későbbiekben kiszárad
- egyes esetekben a levelek keskenyedését is megfigyelhetjük
A vírus egyik legnagyobb veszélye az, hogy a tünetek hasonlítanak a Pepino mozaik vírus tüneteire, ennek következtében semmilyen intézkedés nem történik. Ez súlyos károkhoz vezethet: a vírus könnyedén terjed a növényeken, a termésszint visszaesik, és a termés nem lesz piacképes.
A ToBRFV megelőzése
- szigorú higiéniai protokoll betartása kiemelten fontos
- az általános vállalati higiénia központi szerepet tölt be, hiszen így megakadályozható a vírus terjedése
- a növényházat látogató embereknek – kívülről érkező emberek vagy dolgozók – tisztában kell lenniük a szigorú higiéniai előírások betartásával
- minden cégnek ’leltárt’ kell készítenie a bejövő árukról, illetve az áruk ’veszélyfaktoráról’. Gondoljunk csak bele: vannak olyan termelők, akik többen dolgoznak együtt, ugyan azokat a ládákat, rekeszeket használva (termelői szövetkezetek). Ebben az esetben megoldás lehet saját konténerek használta; egy a paradicsom szedéséhez, illetve egy másik az áru elszállításához.
A ToBRFV kezelése és ellenőrzése
A ToBRFV kezelésére és ellenőrzésére jelen pillanatban nincs lehetőség. Olyan fertőtlenítő szerre van szükség, ami megfelel a hatósági előírásoknak. Azok a szerek, melyek nem rendelkeznek megfelelő tanúsítvánnyal egyrészről kárt okozhatnak, másrészről pedig nem érjük el velük a kívánt hatást. A vírus megjelenése esetén a fertőzött növények eltávolítását és megsemmisítését azonnal el kell végezni. Mindenekelőtt a legfontosabb a megelőzés, amivel megakadályozhatjuk a vírus megjelenését, illetve megakadályozhatjuk annak terjedését.
Fontos teendők mielőtt belépnénk a növényházba:
- kéztisztítás fertőtlenítő szappannal, a kezek szárítása, majd ismételt fertőtlenítése
- higiéniai állomás telepítése a lábbelik és a kezek fertőtlenítésére
- fertőtlenítő szőnyeg elhelyezése azokon a helyeken ahol személyi és gépmozgás van
- miután újra belépne a növényházba (szociális helységek látogatása után, dohányzás, stb.)
- fertőtlenítse ismét a kezeit
- látogatók minden alkalommal viseljenek kesztyűt, overált illetve hajhálót
- tiszta munkaruha biztosítása a dolgozók számára
Fontos teendők az üvegházban
- kések, ollók fertőtlenítése minden sor után
- kézfertőtlenítés fontossága munka közben
- minden olyan mozgó tárgy fertőtlenítése, ami érintkezik a növénnyel (művelőkocsik, permetezőfa stb.)
- az egész növényház tisztítása és fertőtlenítése növényváltáskor. A Tobamovírusok, beleértve a ToBRFV-t, hosszú időn keresztül aktívak maradnak, organikus és mesterséges közegben is.
Fertőzés gyanúja esetén legyen kiemelkedően figyelmes mindenre, ami elhagyja a céget, beleértve ebbe az embereket, termékeket, árut. Megfelelő higiéniai intézkedések mellett a vírus terjedésének a valószínűséget a lehető legnagyobb mértékben korlátozhatjuk.
Megbízható, hatékony és gyors
Töltse ki az űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Csapatunk örömmel segít Önnek bármilyen felmerülő kérdés esetén.
- Több, mint 140 éves tapasztalat
- Szakértő tanácsadás