A növényházi klíma szabályozása

Segíti a növények fejlődését, javítja a termény minőségét és hozamát

A hivatásos termelők arra törekednek, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el az adott kultúrában, ehhez pedig biztosítaniuk kell a növények kiváló minőségét, és el kell érniük a kívánt hozamot.  A kultúra növekedése és fejlődése nagymértékben függ a növényház klímájától, amit viszont számos tényező befolyásol. A fényintenzitás, a hőmérséklet, a páratartalom, a CO2-koncentráció és a növényházi folyamatok automatizálása mind fontos szerepet játszanak, ha szabályozni szeretné a növényház klímáját a növények optimális fejlődése érdekében.

Minél jobban összehangolja ezeket a tényezőket, annál kedvezőbb feltételeket teremt a kultúra számára. A megfelelő növényházi klíma emellett megakadályozza a betegségek kialakulását és a kultúra károsodását is. A növényház automatizálása lehetőséget teremt a különböző rendszerek optimális koordinálására. A Royal Brinkman sokféle növényházi rendszert kínál a professzionális kertészetek számára a tökéletes termesztési környezet kialakításához: érzékelőket, szellőztető berendezést, a növényház fűtésével kapcsolatos ismereteket, vezérlő számítógépeket a fűtőrendszer szabályozásához, Drygair berendezéseket és növényházi fűtőelemeket. További információk: légkezelés, világítás, fűtés, növényházak automatizálása.

A növényházi klíma szabályozásának előnyei

 • Csökkenti a penészedés és a betegségek kialakulásának veszélyét
 • Serkenti a növények fejlődését, javítja a hozamot és a minőséget
 • Lehetővé teszi a klímarendszer pontos vezérlését
 • Csökkenti az energiaköltségeket

int themapaginabanner climate control zonder button

A növényház levegője és széndioxid-szintje

A növényház klímáját meghatározó kritikus tényezők mind változékonyak, ami kihathat a termés hozamára és minőségére, legyen az paradicsom vagy dísznövény. A légáramlás nagyon fontos a kultúra egységes fejlődéséhez. A (részben) zárt növényházakban a szellőzés korlátozott, ami azt jelenti, hogy nem egyforma a hőmérséklet és a páratartalom a termesztési terület különböző részein. A növényházi ventilátorok egyenletes légáramlást biztosítanak, aminek eredményeként állandósul a hőmérséklet és a páratartalom, és ezáltal kiegyenlítetté válik a klíma. Szellőzés hiányában a kultúra nem szárad jól, ami kedvező feltételeket teremt a penész kialakulásához.

Mindazonáltal a szellőzés önmagában nem mindig oldja meg a magas páratartalom problémáját. A DryGair páramentesítő berendezés elősegíti az egyenletes növényházi klíma megteremtését. A DryGair is áramoltatja a levegőt, de ugyanakkor páramentesíti is a légteret, anélkül, hogy befolyásolná a növényház hőmérsékletét. A kinyert energia nem vész el, mert a DryGair felhasználja a növényház fűtésére, a kivont víz pedig újra felhasználható ipari vízként.

A szellőzés és a páratartalom mellett a növényház CO2-szintjére is ügyelni kell. A szén-dioxid igen jelentős szerepet játszik a növények fejlődésében, mivel a növények egyik legfontosabb alkotóeleme. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kertészetek a CO2 adagolására, amihez megfelelő CO2-tömlőre is szükség van. A CO2 mennyiségének mérésére a Priva CO2-mérőt ajánljuk.

A növényház fűtése

A kertészetekben különféle fűtőrendszerek segítségével biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. A zárt növényházakban általában központi fűtést alkalmaznak. A központi fűtésnek több válfaja is van: talajfűtés, ágyásfűtés, vegetációs fűtés, légtérfűtés és asztalfűtés. A központi fűtés mellett a meleglevegős fűtés (hőlégbefúvás) és az elektromos fűtőpaplanok használata is elterjedt. Az utóbbi években pedig egyre nagyobb teret hódítanak a CHP-berendezések, amelyek hőenergiát és áramot is termelnek a növényház számára.

A növényház hőmérséklete igen fontos tényező, mivel nagy hatással van a kultúra fejlődésének sebességére.  A hivatásos termelők rendszerint ezt a hőmérsékletet mérik és szabályozzák. A növények hőmérséklete azonban eltérhet a levegő hőmérsékletétől, sőt, sokkal alacsonyabb is lehet annál.  Ennek sok oka lehet, például az erős fénysugárzás, az alacsony páratartalom vagy külső tényezők, úgymint a kinti hideg és a napsütés. A hőmérséklet folyamatos mérésével nyomon követhetők a növényház környezeti jellemzői, és megelőzhető a túlmelegedés, illetve a növények, virágok és/vagy gyümölcsök túl lassú száradása. Ennek eredményeként optimálisan fog fejlődni a kultúra, továbbá energiát lehet megtakarítani, és csökkenteni lehet a gombás megbetegedések kialakulásának veszélyét.

A szigetelőfóliák is hozzájárulnak a megfelelő klíma megteremtéséhez.  Ezeket főleg a hideg, téli hónapokban és energiatakarékosság céljából alkalmazzák a növényház tetejének vagy homlokzatának szigetelésére.

Kisméretű növényházak fűtése

A kisméretű növényházak költséghatékony módon történő fűtése kulcsfontosságú a termés minősége szempontjából. Télen szükség van valamilyen fűtőkészülékre a belső hőmérséklet fenntartásához és a növények ápolásához. Ehhez szeretnénk néhány tanácsot adni az alábbiakban.

Figyelemmel kell kísérni a kinti hőmérsékletet. Ha a nappali külső hőmérséklet elviselhető, a belső hőmérséklet nehezebben szabályozható egy nagy fűtőberendezéssel. A növényház méretétől és formájától függ, hogy milyen készüléket érdemes használni, és hogy azt hol érdemes elhelyezni. Ha tudni szeretné, hogy milyen fűtőberendezések a legmegfelelőbbek egy kisméretű növényház számára, szakértőnk, Ben Peters készséggel válaszol kérdéseire.

 

A növényház világítása

A szellőzés mellett a fény mennyisége, vagyis a fényintenzitás is jelentősen befolyásolja a növényház klímáját, és ezáltal a kultúra fejlődését, hiszen a fény fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, azon keresztül pedig a növények növekedésében. Ezért nagyon lényeges a növényház fényintenzitásának fenntartása és szabályozása. A fénysugárzás mellett a világítás hőt is termel, ami befolyásolja a növényház hőmérsékletét.

Az árnyékolók, a PAR-szenzorok és ernyőrendszerek segítségével korlátozni lehet a növényházba bejutó fény mennyiségét. A PAR-szenzorok a természetes napfény vagy a mesterséges világítás mérésére szolgálnak. Túl sok vagy túl kevés a fény? A meszes árnyékoló festékek és diffúz bevonatok kifejezetten arra készültek, hogy segítsék a növények fejlődését. A túl erős fény megviselheti és megégetheti az arra érzékeny növényeket. Ezek a fajták nem szeretik a magas hőmérsékletet, ezért érdemes bevonni a növényház tetejét valamilyen meszes festékkel.

Bár a túl erős fény stresszt és égési sérülést okozhat, a napfény hiánya viszont visszavetheti a fejlődést. A diffúz bevonat nagy területen szórja szét a fényt, amely így a növények közé és alsó részére is eljut. A termesztési szezon végén feltétlenül alaposan meg kell tisztítani a növényház tetejét, hogy az új kultúra minél több fényhez jusson.

Habár az árnyékoló festék, a diffúz bevonat és a tető gondos letakarítása biztosítja az optimális fénymennyiséget, a fejlődéshez szükséges fény nem mindig áll rendelkezésre. Ezért egyre több termelő használ asszimilációs lámpákat kiegészítő, mesterséges világításként, és ezáltal maguk határozhatják meg a kiegészítő fény mennyiségét és hőkibocsátását.

A növényház automatizálása

A növényház klímája csak akkor lesz egyenletes, ha minden fontos folyamat össze van kapcsolva. Az összetevők optimális kiegyensúlyozásával lehet megteremteni az ideális klímát. Az öntözés, a szedőberendezések, a fűtőrendszerek, az energiagazdálkodás mind fontos szerepet játszanak az optimális klíma megvalósításában. 

A Priva vezérlő számítógéppel a növényház összes rendszere összehangolható. Különböző klímaautomatizálási szoftverek közül lehet választani a kultúra jellegétől, a növényház helyétől és méretétől, illetve a vállalat igényeitől függően. A Priva mérődobozok lehetővé teszik a növényház különböző paramétereinek mérését.

A mérődobozok mellett különféle szenzorok is alkalmazhatók, amelyekkel további mérések végezhetők. Az adatok összekapcsolásával pedig a termelő többé nincs kiszolgáltatva a véletleneknek, és tökéletes rálátást kap a növényházban zajló összes folyamatra. A Priva megoldásaival jelentős megtakarítás érhető el az áram- és vízhasználat, illetve a tápoldatozás terén, így gazdaságosabbá válik a termelés, ugyanakkor a szükséges módosítások is elvégezhetők.

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Mit jelent az „új generációs termesztés”?

  Az új generációs termesztés elve Az új generációs termesztés stratégiája a növények viselkedéséből indul ki. Ebben négy tényező játszik szerepet: • Egyenletes klíma : Ha a növényház...
 • Vezérlőrendszer a kertészetekben

  A minden kultúrának ideális környezeti viszonyokat kell biztosítani ahhoz, hogy a termény kiváló minőségű legyen. A fejlődést elősegítő, egészséges környezet megteremtéséhez tökéletesen...
 • Egyenletes klíma biztosítása a növényházban

  Az aktuális helyzet felmérése Az egyenletes klíma megteremtésének első lépéseként fel kell mérni az aktuális helyzetet, vagyis hogy mennyire egyenetlen a növényház klímája. Különféle...