kedd, 21 június 2016 12:15

ECA - Unit: a kémiai vízfertőtlenítés alternatívája

Az elektrokémiai úton aktivált oldat (ECA oldat) környezetvédelmi szempontból is kiváló alternatívája ecaxla kémiai vízkezelésnek, fertőtlenítésnek. Az ECA oldat óriási előnye, hogy alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük az eddig használt kémiai vízkezelő anyagok mennyiségét.

Az ECA-Unit segítségével az elektrokémiai úton aktivált oldatot a felhasználás helyén, a növényházban készíthetjük el. Az ehhez szükséges természetes anyagok: kútvíz és természetes sók: kálium-klorid (KCl), mely a kertészeti termelésben általánosan használatos, de nátrium-kloriddal (NaCl) is használható. A sótartalmú oldat egy cellán átfolyatva elektrolizálódik, melybe egyenáramot vezetnek és itt két elektróda található meg. A pozitív elektródán (anódon) klórgáz (Cl2) és aktív oxigén gáz (O2) keletkezik. A klórgáz vízben oldódik, így hipoklóros sav (HClO), más néven hidrogén-hipoklorit képződik. A negatív elektródán (katód) kálium- és nátrium-hidroxid valamint hidrogén (H2) képződik, mely utóbbi a szabadba távozik.

pipa HU Megszűnteti a biofilmet az öntöző rendszerekben és a csővezetékekben.
pipa HU Megszűnteti a biofilmet, mint a növényi kórokozók legfőbb fertőzési forrását.
pipa HU Tisztítja és fertőtleníti az öntöző rendszereket, ezáltal megelőzi azok eldugulását
pipa HU Hatékony, és költségtakarékos megoldás.
pipa HU Tisztítja és óvja a különféle kertészeti növények öntöző vizét.
pipa HU Nincs rezisztencia veszély.
pipa HU Előállításához szükséges anyagok: lágyított víz, és kálium-klorid.

 

 

 

  

 

 

Stabilabb termék
Amennyiben 4 Voltnál nagyobb feszültségen használjuk az ECA berendezést, kis mennyiségben más oxidáló szerek is pl. hipoklorit, ózon, és hidrogén-peroxid is keletkeznek az elektrolízis során. Mivel a klór vegyületek kémiailag sokkal stabilabbak, mint más klórozott anyagok (pl. a fehérítő), így ezek hatékonysága is legalább ötször jobb, hatástartama jóval hosszabb. Az ECA oldat további előnye, hogy idővel visszaalakul az alapanyagaivá. Az aktív klórnak köszönhető nagyon erős fertőtlenítő képessége miatt az oldat széles hatásspektrummal rendelkezik: baktériumok, gombák, vírusok, algák, fonálférgek és protozoa-k ellen is kiválóan dolgozik. Felhasználási köre kiterjedt: öntöző rendszerek fertőtlenítése és tisztán tartása, az abban képződött biofilm megszűntetése, képződésének megakadályozása; vetőmagok felületi fertőtlenítése; konténerek és egyéb csomagoló- és használati eszközök fertőtlenítése; dísznövények, gyümölcsök és zöldségfélék felületi fertőtlenítése.

Összehasonlítás
Az ECA rendszert nem lehet egy az egyben összehasonlítani más fertőtlenítő módszerrel, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A melegítéses és az UV lámpás fertőtlenítési rendszereket más néven pont-fertőtlenítésnek is nevezik, ugyanis a víz csak egy ponton fertőtlenítődik. Ezeknek a módszereknek a hátránya, hogy nem képesek megszűntetni az öntöző rendszerben keletkezett biofilmet, és így nem alkalmasak az egész öntöző rendszert tisztán tartani, amely az ECA rendszer kifejezett előnye.

A melegítéses és az UV fertőtlenítő rendszernek is pozitív oldala, hogy képes nagy mennyiségű növényi kórokozót elpusztítani. Amennyiben az ECA berendezést alkalmazzuk, és hirtelen nagyobb mennyiségű szerves anyagot vagy növényi kórokozót észlelünk a fertőtleníteni kívánt vízben, az aktív klór vízhez adagolt mennyiségét meg kell emelnünk. Ez megkívánja a víz állandó elemzését, és az adagolt dózis folyamatos ellenőrzését és korrigálását, mely önmagában, vagy az eddig használt technológiák mellett is kiváló megoldás az öntöző rendszerek fertőtlenítésére és tisztán tartására.

 

Írjon Nekünk!

Bővebb információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot kereskedőinkkel.

Read 3518 times