Tudásbázis

Tudásbázis

A Tudásbázis a legjobb hely, a minden kertész megtalálható az Őt érdeklődéssel egy minőségi növénytermesztéssel. Kattints az az témához, hogy megkeressük a lehetőséget!

 

  Mi a különbség a diffúz üveg és a diffúz bevonat között?
A szórt fény diffúz üveg vagy diffúz bevonat segítségével hozható létre. Az utóbbi időben megfigyelhető a diffúz fény felhasználásának egyre nagyobb térnyerése a kertészeti ágazatban is. Sok növényre tud pozitív hatást gyakorolni a jobb fényszórással, fény hasznosítással, alacsonyabb hőmérésklettel és a növények alacsonyabb stressz-szintjével.
»Olvasson tovább

 

  Milyen diffúz bevonatokat ajánlunk a különböző növényekhez?
A diffúz bevonatok olyan növények számára lettek kifejlesztve, amelyek sok fényt igényelnek, ugyanakkor védelemre van szükségük a meleg és a közvetlen napfény ellen. E csoporton belül azonban különbségek vannak a fény- és hőigény szempontjából.
»Olvasson tovább

 

  Mik azok az árnyékoló festékek?
Nem sok növény képes elviselni a direkt napsütést vagy a magas hőmérsékletet. Ez az a terület, ahol egy árnyékoló festék segítséget nyújthat. Az üvegházban lévő növényeket már egy réteg meszes festékkel is lehet védeni, ami nyáron visszaveri a fényt és a hőt.
»Olvasson tovább

 

  Mi a különbség az árnyékoló festékek és a diffúz bevonatok között?
A meleg, napos időszakokban sok növénynek bizonyos segítségre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően növekedjen. Bár a napfény elengedhetetlen a fotoszintézishez és a növények növekedéséhez, a túl sok tavaszi és nyári napfény égető hatást és stressz tüneteket válthat ki.
»Olvasson tovább

 

  Mi a diffúz fény?
A diffúz fény az a szórt fény, ami minden oldalról éri a növényt. A fény egyenletesen eloszlik, nem hagyva éles árnyékokat. A diffúz fény akkor fordul elő, ha a fény természetes útón szóródik szét (például felhők által) vagy mesterségesen állítjuk elő (például diffúz bevonattal).
»Olvasson tovább

 

 ▲ A művelőkocsik karbantartása és javítása
A növényházakban gyakran használnak művelőkocsikat, így nagyon fontos azok rendszeres és alapos ellenőrzése. A megfelelő karbantartással garantálhatja dolgozói számára a biztonságos munkakörülményeket.
»Olvasson tovább

 

  Személyre szabott öntöző és tápoldatozó berendezésünk: a Vocom
A Brinkman Vocom öntöző és tápoldatozó gép a kertészetben világszerte hosszú évek óta egyet jelent a pontossággal és megbízhatósággal. A Vocom egy teljes körűen felszerelt adagoló rendszer, amely magában hordozza a szűrőket, szivattyúkat, a keverő tartályt, a dupla EC és pH mérést, a 4 kultúráig bővíthető adagoló csatornákat és a kapcsolószekrényt a hozzá tartozó számítógéppel.
»Olvasson tovább

 

  Hogyan állítsuk össze az ellenőrzési ütemtervet a növényházi gépek karbantartásához?
A gépek rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos egy kiterjedt vállalkozás életében, amellyel garantálja dolgozói számára a biztonságos munkakörnyezetet is. A feltételezhető hibák előzetes meghatározása lehetővé teszi a gyors cselekvést és megakadályozza a hosszú leállási időt.
»Olvasson tovább

 

  Karbantartási videók kertészeti berendezéseinkhez
A gépek, berendezések karbantartása elengedhetetlen feladat a meghibásodások elkerülése és a biztonságos munkakörnyezet garantálása érdekében. Ezen az oldalon megtekinthetőek videóink, melyekben szakembereink elmagyarázzák, hogy kell egyes kertészeti berendezések karbantartásit elvégezni.
»Olvasson tovább

 

  Mi a különbség a Vermikulit és a Perlit között?
A Vermikulit és a Perlit egyre népszerűbb a kertészek körében. A palántanevelő vállalkozások egyre gyakrabban alkalmazzák kiegészítőként ezeket az anyagokat palántaneveléshez, magvetéshez, dugványozáshoz, szaporításhoz, magtakaráshoz vagy a (cserepes növényeknél) tőzeghez hozzáadva a jobb, levegősebb szerkezet elérése érdekében.
»Olvasson tovább

 

   Hogyan ismerjük fel a ToBRFV vírust?
A ToBRFV egy növényi betegség (Tobamo vírus családjába tartozik) ami paradicsomra, paprikára és chilire jelent veszélyt. A vírus mechanikai úton terjed, legfőképpen emberek és eszközök segítségével, azonban poszméhek, madarak, és a fertőzött növények is okozhatják a terjedést. 
»Olvasson tovább

 

  Mik az előnyei a habbal való tisztításnak és fertőtlenítésnek?
Folyékony tisztító- vagy fertőtlenítő eljárás használatakor a termék hatékonyság mindig függ az alkalmazási idő és a koncentráció közötti kölcsönhatástól. Ugyanakkor amíg  a kertész befolyással lehet a koncentrációra, ez nincs minden esetben így az alkalmazási idővel. Ez függ az alkalmazási technikáktól és a klímaviszonyoktól. A hab, mint tisztítási vagy fertőtlenítési eljárás szintén befolyásolhatja az alkalmazási időt. 
»Olvasson tovább

 

  Mi a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között?
A tisztítás és a fertőtlenítés nagy fontossággal bír a higiénikus termesztés során. Ez az egyetlen módja a fertőzések, baktériumok és kártevők megelőzésének, illetve a növényi fertőzések megakadályozásának. A tisztítás és fertőtlenítés ezért is szükséges minőségi növénytermesztéshez. 
»Olvasson tovább

 

  Kézfertőtlenítés a kertészetben
A növényi fertőzések kihatása a kertészeti vállallkozások számára hatalmas lehet. Egyre inkább felismerik a tisztítás és a megfelelő  fertőtlenítés fontosságát. A fő szempont a kézfertőtlenítésen van. Ezzel minimalizálni tudja a fertőzések esélyét és hogy a kártevők az embereken keresztül jussanak be az üvegházba, illetve terjedjenek el. A higiéniát illetően soha nem szabad kockáztatni.
»Olvasson tovább

 

  3 ötlet a fertőtlenítő szőnyegek karbantartásához
A fertőtlenítő szőnyeg egy megelőző higiéniai megoldás olyan helyekre a kertészetben, ahol emberi és jármű forgalom van. Segít megelőzni a mikroorganizmusok bejutását, illetve ennek következményeként az elterjedésüket. Ugyanakkor a szőnyegek elhelyezése önmagában nem elegendő, az optimális teljesítményhez megfelelően karban is kell tartani, ehhez adunk az alábbiakban három ötletet. 
»Olvasson tovább

 

  Hogyan tisztítsuk a csepegtető rendszert a termesztés során?
A csepegtető rendszer átvizsgálása során szennyeződést észlelhetünk. A csepegtető rendszer szennyeződése negatív hatással van a víztovábbításra, és ezáltal a növényekre. Ezért szennyeződés esetén a csepegtető rendszert ki kell tisztítani.
»Olvasson tovább

 

  Hogyan kalibrálja a pH mérőjét?
A pH mérő elektróda folyadékának kora a mérő használatával öregszik. Ez okozza a műszerben a mérési hibákat. Ezt a mérési hibát Ön is meg tudja határozni a pH mérőjének kalibrálásával. Hasonlítsa össze a kapott eredményt a nemzetközileg vagy országosan meghatározott szabvány értékekkel. Hogyan kell a pH mérőt kalibrálni?
»Olvasson tovább

 

  Hogyan tartsuk karban a pH mérő elektródáját?
A pH mérője megfelelő karbantartásával meghosszabbíthatja annak élettartamát és biztos lehet benne, hogy mérései a lehető legpontosabbak. Az elektróda karbantartása különösen fontos, mivel ez a rész végzi a tényleges mérést. Az elektróda egy nagyon törékeny darab, amivel óvatosan kell bánni. Itt talál néhány tippet.
»Olvasson tovább

 

Hogyan építsen víztározó tartályt?
Számos kertészeti cég használ olyan víztartályt, amelyben a tárolt víz többek között a növények öntözésére szolgál. Ezek a tartályok nagy mennyiségű vizet tárolnak. A repedés, dőlés, korrózió és szivárgás megakadályozása végett a víztartályt helyesen és precízen kell megépíteni. Ez a cikk megmutatja, hogyan kell megfelelően víztartályt építeni.
»Olvasson tovább

 

Mi a különbség a poralapú és a folyékony árnyékoló anyagok között ?
A kertészeti szektor nagyon gyors fejlődésnek indult az 1970-es évek óta. Ezek a fejlesztések olyan területeket érintettek, mint a gyártás technológia, az automatizálás, a mindent átfogó professzionizmus, a marketing és végül, de nem utolsó sorban az üvegházi technológiák és konstrukciók. 
»Olvasson tovább

Hogyan távolítsuk el az árnyékoló anyagokat?
Idén a növényei védelméhez Q-terméket (Q4 White, Q3 White, Q-Black, Q-Heat) vagy D-terméket (D-Fuse és D-Gree) vásárolt? Távolítsa el ezeket a termékeket az üvegházáról könnyen és  gyorsan a Removit segítségével.
» Olvasson tovább

Tippek a fűtéscsövek lefestéséhez az üvegházban
A termesztési időszakban a fűtéscsövek festékrétege sérül a hőmérséklet ingadozás, a magas páratartalom miatt, a művelőkocsiktól is lekopik, elhasználodik, illetve rozsda is képződhet. Ennek negatív hatása van a hő- és fénykibocsátásra.
» Olvasson tovább

 Mely klipszek jöhetnek szóba paradicsom termesztéskor?
Egy új termesztési szezon kezdetén a fiatal paradicsom palánták nagyon sebezhetőek. A palánták eltörhetnek vagy nagyon könnyen sérülhetnek
» Olvasson tovább

Hogyan válasszam ki a megfelelő oltóklipszet?
Az oltóklipszek különféle növényekhez használhatóak, különösen paradicsomhoz, paprikához, padlizsánhoz, uborkához, cukkinihez és (görög)dinnyéhez. Minden palánta különféle növekedési körülményeket igényel, amely fontossá teszi a megfelelő klipsz kiválasztását.
» Olvasson tovább

Hogyan tisztítsam a csepegtető rendszert a kultúra végén?
A csepegtető rendszer az Ön növényét pontosan a megfelelő mennyiségű vízzel látja el. A csepegtető rendszer szennyeződése a kórokozók, baktériumok és algák vízben való elterjedése miatt úgynevezett biofilm réteget hozhatnak létre a csepegtető rendszerben.
» Olvasson tovább

Kultúra váltás lépésről-lépésre
Van kész lépésről-lépésre terve a következő kultúra váltásra? Sok termesztő számára a kultúraváltás egy hektikus időszak: rövid időn belül a régi növényeket el kell távolítani az üvegházból és az új termesztési szezont a lehető leghamarabb megkezdeni.
» Olvasson tovább

Válassza ki a megfelelő madzagot a növényéhez
A különböző méretű akasztókampókon túl különböző típusú madzagok is vannak, amelyeket a kampókra lehet tekercselni. A kampókhoz való madzag típus választékát a növény fajtája, a maximális növényterhelés és az üvegházba jutó UV-fény mennyisége határozza meg.
» Olvasson tovább

Hogyan húzza be az AC-fóliát?
Az AC-fólia neve az antikondenz fólia (angolul: anti-condenstation) rövidétéséből ered. Ez egy olyan feldolgozott fólia, amely biztosítja, hogy a keletkező kondenzvíz a fólia teljes felületén átfollyon.
» Olvasson tovább

Hogyan válasszam ki a megfelelő paradicsom akasztókampót?
Az akasztókampók fontos részei a kultúra váltásnak. Számos zöldségnél arra használják a kampókat, hogy a növényt optimális munka magassághoz vigyék, és hogy a fiatal növényeket gyorsabban tudják felkötni. 
» Olvasson tovább

Kérdése van?

Érdeklődne vagy személyre szabott tanácsot szeretne? Keresse bátran kollégáinkat vagy töltse ki az alábbi űrlapot.