A túlzott gyökérnövekedés kezelése

A túlzott gyökérnövekedést az Agrobacterium rhizogenes baktérium okozza, és paradicsom, uborka, padlizsán és cukkini kultúrákban fordul elő. Ez az egysejtű baktérium megzavarja a növény endokrin rendszerét, minek következtében a fertőzött növény gyökerei túlzott növekedésnek indulnak. Ez a betegség igen gyorsan terjed, ezért fontos tudni, hogyan lehet megelőzni és lehetőség szerint leküzdeni.

A túlzott gyökérnövekedés kezelése

A túlzott gyökérnövekedés tünetei

A túlzott gyökérnövekedést arról lehet felismerni, hogy túlzottan elszaporodnak a hajszálgyökerek a szaporítótálcában és a csepegtetőcsövek vagy -tüskék környékén. A szaporítótálcát – és esetenként a termesztőtáblát –olyan sűrűn átszövik a gyökerek, hogy a csepegő víz elszivárog, és így a növény kiszárad. Előfordul, hogy a tálcák és a táblák túlságosan feszessé válnak. Emellett feltűnhet, hogy a növények jobbára csak vegetálnak, a száruk megvastagszik, a rügy- és termésképződés visszaszorul.

A túlzott gyökérnövekedés megelőzése

A következőket lehet tenni a túlzott gyökérnövekedés megelőzése érdekében:

  • Kerülje a felszíni vizek használatát, mivel előfordulhat, hogy jelen van bennük a betegséget okozó baktérium.
  • Talajos termesztés esetén ügyeljen arra, hogy ne kerüljenek be talajszemcsék kintről (a gazdaságon kívülről) a növényházba.
  • Fertőtlenítse a keringtetett vizet. Ezzel megakadályozhatja, hogy egy esetleges fertőzés esetén a baktérium az egész növényházban elterjedjen a csepegtetőrendszeren keresztül.
  • Ügyeljen rá, hogy jó legyen a víz minősége, és tartsa tisztán az öntözőrendszert a megfelelő termékek, például a Huwa-San segítségével.
  • Lehetőség szerint akadályozza meg, hogy a növények gyökerei érintkezzenek egymással, és ne engedje, hogy belelógjanak a dréncsatornába.

A túlzott gyökérnövekedés kezelése

A fertőzött növények termesztőközegébe fecskendezett Argentum segíti a rendes gyökérfejlődést, és újra egészséges és életerős gyökereket növeszthet a növény.

A termesztési szezon idején elektrokémiai aktiválással (ECA) és a Huwa-San segítségével szoríthatja vissza a betegséget okozó baktériumot. Emellett kultúraváltáskor tökéletesen takarítsa ki és fertőtlenítse a növényházat annak érdekében, hogy a baktériumok elpusztuljanak, és megakadályozza az újrafertőzést. Fertőtlenítési szakértőink készséggel adnak Önnek átfogó tanácsot ezzel kapcsolatban.