A túlzott gyökérnövekedést az Agrobacterium rhizogenes baktérium okozza, és paradicsom, uborka, padlizsán és cukkini kultúrákban fordul elő. Ez az egysejtű baktérium megzavarja a növény endokrin rendszerét, minek következtében a fertőzött növény gyökerei túlzott növekedésnek indulnak. Ez a betegség igen gyorsan terjed, ezért fontos tudni, hogyan lehet megelőzni és lehetőség szerint leküzdeni.
A túlzott gyökérnövekedést arról lehet felismerni, hogy túlzottan elszaporodnak a hajszálgyökerek a szaporítótálcában és a csepegtetőcsövek vagy -tüskék környékén. A szaporítótálcát – és esetenként a termesztőtáblát –olyan sűrűn átszövik a gyökerek, hogy a csepegő víz elszivárog, és így a növény kiszárad. Előfordul, hogy a tálcák és a táblák túlságosan feszessé válnak. Emellett feltűnhet, hogy a növények jobbára csak vegetálnak, a száruk megvastagszik, a rügy- és termésképződés visszaszorul.
A következőket lehet tenni a túlzott gyökérnövekedés megelőzése érdekében:
A fertőzött növények termesztőközegébe fecskendezett Argentum segíti a rendes gyökérfejlődést, és újra egészséges és életerős gyökereket növeszthet a növény.
A termesztési szezon idején elektrokémiai aktiválással (ECA) és a Huwa-San segítségével szoríthatja vissza a betegséget okozó baktériumot. Emellett kultúraváltáskor tökéletesen takarítsa ki és fertőtlenítse a növényházat annak érdekében, hogy a baktériumok elpusztuljanak, és megakadályozza az újrafertőzést. Fertőtlenítési szakértőink készséggel adnak Önnek átfogó tanácsot ezzel kapcsolatban.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.