Növényvédő szerek kijuttatása csepegtető öntözéssel

A növényvédő szerek többféle módon is kijuttathatók: területi kezeléssel, permetezéssel vagy csepegtető öntözés útján. Ez utóbbi egyre népszerűbb a termelők körében, mivel ez a legbiztonságosabb eljárás az integrált növénytermesztés esetében, vagyis ahol vegyi növényvédő szereket és természetes ellenségeket egyaránt alkalmaznak. Azonban nem minden növényvédelmi termék juttatható ki csepegtető öntözéssel, és nem is mindig ez a legjobb megoldás. Ebben a cikkben szakértőnk ismerteti a csepegtetéses kezelés előnyeit, hátrányait és a módszerrel kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Növényvédő szerek kijuttatása csepegtető öntözéssel

Hogyan történik a csepegtetéses kezelés?

A csepegtetéses kezelés a csepegtető öntözőrendszeren keresztül történik. A csepegtető tüskéket a termesztőtábla megfelelő pontjaira leszúrva elég pontosan meghatározható, hogy a növényvédő szert tartalmazó öntözővíz hol fog bejutni a termesztőközegbe. A területi vagy a permetezés útján történő kezeléssel ellentétben a csepegtetéses kezelés után a növények gyökerein keresztül szívódik fel a növényvédő szer.

Minden növényvédő szer kijuttatható csepegtető öntözéssel?

Nem, csak néhány olyan termék van, amelyeknél – a gyártó használati utasítása szerint – alkalmazható a csepegtetéses kezelés. Ha tudni szeretné, hogy a használni kívánt termék kijuttatható-e csepegtető öntözéssel, nézze meg a termék címkéjén, hogy engedélyezett-e ez a módszer.

Mikor érdemes csepegtetéses kezelést alkalmazni?

A növényvédő szerekre vonatkozó, folyamatosan szigorodó korlátozások miatt egyre több termelő tér át az integrált növényvédelemre, melynek részeként természetes ellenségeket is alkalmaznak. Ha biztos szeretne lenni abban, hogy a természetes ellenségek túlnyomó többsége túléli a vegyi anyagok használatát, akkor érdemes a csepegtetéses kezelést választani, mivel ez hat a legkevésbé a biológiai növényvédő szerekre, az alábbi okok miatt.

Az LVM vagy permetezés útján történő kezelés esetén a növényvédő szer apró cseppek formájában hullik a növényekre. A permet nemcsak a növényre és a betegségre vagy kártevőre hat, hanem a természetes ellenségekre is, amelyek ennek eredményeként megfulladhatnak. Csepegtető öntözéssel történő kijuttatás esetén ez nem fordulhat elő, mivel a növényvédő szer a gyökereken keresztül jut el a növényekhez. Természetesen ilyenkor is fontos ellenőrizni, hogy az adott szer alkalmazható-e a természetes ellenségekkel együtt. A széles spektrumú, kontakthatású vegyszerek a csepegtető öntözőrendszeren keresztül kijuttatva is halálosak lehetnek a kártevőirtókra. 

Ajánlott termékek

A csepegtetéses kezelés előnyei

A csepegtetéses kezelés könnyedén beilleszthető az integrált növényvédelmi stratégiába, de további előnyei is vannak. Ezzel a módszerrel nagyon kényelmesen kijuttathatók a növényvédő szerek, sokkal kevesebb munkaerőt igényel, mint a permetezés, és nem kell hozzá külön berendezés.

A csepegtetéses kezelés hátrányai

Azért hátránya is van a csepegtetéses  kezelésnek, a növényvédő szer ugyanis minden egyes öntözés alkalmával felhígul a gyökérkörnyezetben. Ez rontja a termék hatásosságát, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a kártevők rezisztenssé válnak a szerrel szemben.  

Cikkek, amik érdekelhetik