A növényházba való belépéskor gyakran találkozunk higiéniai állomással, ahol fertőtleníthetjük a kezünket, majd ezt követően szabad a belépés. Gyakran úgy gondolják, hogy a kéz fertőtlenítése elég ahhoz, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól és megakadályozzák a növények fertőződését, de ez nem igaz. A higiéniának ennél sokkal többre kell kiterjednie. E cikkben szakértőink elmagyarázzák a kertészetekbe való belépéskor követendő helyes és teljes higiéniai eljárást.
A történet kulcsa annak megértése, hogy a tisztítás és a fertőtlenítés két teljesen különböző fogalom, de a helyes higiéniai gyakorlatban nem választhatók el egymástól. A kéz fertőtlenítéséhez először meg kell azt tisztítani. Szappanos kézmosással eltávolítjuk a piszok és zsír rétegét. A fertőtlenítő szer így el tudja érni a kézen folyamatosan jelen lévő baktériumokat. Ha nem kerül sor először a kéz megtisztítására, a fertőtlenítő szer nem képes elérni a baktériumokat; nem képes keresztülhatolni ezen a rétegen.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.