Milyen higiéniai intézkedéseket kell tenni a növényházba való belépéskor?

A növényházba való belépéskor gyakran találkozunk higiéniai állomással, ahol fertőtleníthetjük a kezünket, majd ezt követően szabad a belépés. Gyakran úgy gondolják, hogy a kéz fertőtlenítése elég ahhoz, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól és megakadályozzák a növények fertőződését, de ez nem igaz. A higiéniának ennél sokkal többre kell kiterjednie. E cikkben szakértőink elmagyarázzák a kertészetekbe való belépéskor követendő helyes és teljes higiéniai eljárást.

Milyen higiéniai intézkedéseket kell tenni a növényházba való belépéskor?

Előbb tisztítás, utána fertőtlenítés

A történet kulcsa annak megértése, hogy a tisztítás és a fertőtlenítés két teljesen különböző fogalom, de a helyes higiéniai gyakorlatban nem választhatók el egymástól. A kéz fertőtlenítéséhez először meg kell azt tisztítani. Szappanos kézmosással eltávolítjuk a piszok és zsír rétegét. A fertőtlenítő szer így el tudja érni a kézen folyamatosan jelen lévő baktériumokat. Ha nem kerül sor először a kéz megtisztítására, a fertőtlenítő szer nem képes elérni a baktériumokat; nem képes keresztülhatolni ezen a rétegen.

Higiéniai beléptető állomás

A baktériumok vagy más növényi kórokozók bejutása a növényházba komoly problémákat okozhat. Ennek elkerülése érdekében higiéniai fertőtlenítő állomást kell kialakítani, hogy a dolgozók vagy egyéb látogatók ne terjeszthessék ezeket az organizmusokat. Az optimális higiéniai érdekében komplett higiéniai tervet kell kialakítani, ahol a következő lépéseket kell követni: kézmosás szappannal, kézszárítás, kézfertőtlenítés, a cipőtalp megtisztítása, a cipőtalp fertőtlenítése.

Meg kell jegyeznünk, hogy ez az 5 lépés biztosítja az optimális higiéniát, de az aktuális céloktól függően bizonyos lépések el is hagyhatók.

Hygiënemaatregelen bij binnenkomst op een glastuinbouwbedrijf

1. Kézszappanozás

Az első lépés a kéz beszappanozása. Ehhez választhat a mosogató mellé helyezhető adagolót vagy beléptető egységet is. Az berendezés előnye, hogy "rákényszeríti" a belépőket a szappanozásra, mivel az egység forgószárral van ellátva, ami csak ezután után nyílik meg. Így kihagyhatatlanná teszi ezt a lépést jelentősen csökkentve a baktériumok növényházba való bejutásának lehetőségét.
 
 

2. Kézmosás és - szárítás

Szappanozás után a mosogatóba kell leöblíteni a kezet, ezzel eltávolítva a zsírt és a szennyeződéseket. Ezt a lehető legalaposabban kell elvégezni. Ezután minden esetben szárítsa meg a kezét. Ez leggyorsabban egy automata kézszárító berendezéssel kivitelezhető.

3. Kézfertőtlenítés

A zsír- és szennyeződés eltávolítása után következik a fertőtlenítés. Ehhez külön egységet ajánlunk. A higiénai fertőtlenítő berendezés előnye, hogy csak belenyújtja a kezét és a fúvókák automatikusan rápermetezik a kéz tetejére és aljára a fertőtlenítőszert, semmihez sem kell hozzáérni.

4. A cipőtalp megtisztítása

A cipő talpára is ugyanaz vonatkozik, mint a kézre: először meg kell tisztítani, utána pedig fertőtleníteni. A tisztításhoz az berendezés sörtéin kell keresztülsétálni.

5. A cipőtalp fertőtlenítése

Annak érdekében, hogy eltávolítsuk a baktériumokat a cipő talpáról, a talp tisztítása után jöhet a fertőtlenítés. Ez különösen akkor fontos, ha olyan cipővel mennek a növényházba, amit azon kívül is használnak, így különféle baktériumokat hordhat be a növényházba.
 

Higiéniai teendők a növényházból való távozáskor

Az üvegházba való belépéskor elvégzendő higiéniai rutinon túl fontos az üvegház elhagyásakor végzendő higiéniai teendők átgondolása is. Például megköveteljük-e a dolgozóktól, hogy kezet mossanak és fertőtlenítsenek, vagy megtisztítsák cipőiket, amikor szünetre távoznak? Ezeket a kérdéseket előre megválaszolva válik lehetségessé a higiéniai egység testreszabása. Természetesen szakértőink segítséget nyújtanak az adott helyzethez illeszkedő lehetőségek és szükségletek figyelembe vételével. 

Karbantartás

Még az összes fentebb említett intézkedés megtétele után sem végeztünk. Nyilván a jó kezdet már fél siker, de ahhoz, hogy a kidolgozott higiéniai koncepció a lehető legjobb eredményt nyújtsa, megfelelő karbantartást kell biztosítani, különös figyelemmel a higiéniai állomás tisztítására. A tiszta egység biztosítja a megfelelő higiéniát, ahogy zuhanyozás után sem használunk piszkos törülközőt.

Dirty hygiene station
Koszos higiéniai beléptető állomás
 

Ajánlott termékek

Cikkek, amik érdekelhetik

  • Kézfertőtlenítés a kertészetben

    Alkalmazottak és látogatók A személyi higiénia - különösen a kézfertőtlenítés - külön figyelmet igényel. A fertőzések könnyen terjednek el tovább az emberi kézzel (különböző...
  • Hogyan ismerjük fel a ToBRFV vírust?

    A ToBRFV felismerése Legfőbb ismeretetőjegyek: - > mozaikosodás a fiatal leveleken, a hajtásokon, illetve magán a termésen - > a termésen pontok és sárga foltok jelennek meg, a termés és a...
  • Mik az előnyei a habbal való tisztításnak és fertőtlenítésnek?

    A hab előnyei A kertészek egyre inkább hab alapú tisztító- és fertőtlenítőszereket használnak. A hab használatának több előnye van a folyékony fertőtlenítőkhöz képest: A hab...