Gyakori kérdések a vízkezeléssel kapcsolatban

A vízkezelés fontos szerepet játszik a kertészetek sikeres működésében. Egyre több biztosítótársaság támaszt követelményeket a fűtővíz kezelésére vonatkozóan, de más okokból is szükség van a víz kezelésére, amelyekről az alábbi cikkben olvashat

Gyakori kérdések a vízkezeléssel kapcsolatban

Miért hasznos a vízkezelés?

Sokan nem értik, mire jó a fűtővíz kezelése: „Pang a víz, miközben soha nem tapasztaltam semmilyen problémát a vízzel kapcsolatban?". Nem szabad lebecsülni a fűtésrendszerben keringő víz minőségének jelentőségét. Gyakori hiba, hogy a feketére színeződött vizet pangó víznek vélik. A fekete elszíneződés sok mindent jelezhet, de pangást biztosan nem. Ezt az elszíneződést egy vas-oxid, a fekete üledékként megjelenő magnetit okozza. A magnetit oxigénszegény környezetben keletkezik, és fekete védőréteget képez a fűtéscsövek belső falán. A szivárgások miatt és/vagy a vízpótlás során oxigén jut be a rendszerbe, így folyamatosan magnetit termelődik. Emiatt vastag lerakódás alakul ki, ami idővel fellazul, és a keringő vízbe kerül. Ez jó eséllyel valamilyen meghibásodáshoz, korrózióhoz, szivárgásokhoz és a kazán hatékonyságának csökkenéséhez vezet, és végső esetben teljesen leállhat a kazán működése. A magnetit keletkezéséből fakadó problémák mellett a pangó víz további gondokat okozhat.

Miért baj, ha pang a víz a fűtésrendszerben?

A kertészetek többnyire szezonális jelleggel használják a fűtőrendszert, és ebből adódóan hónapokra lekapcsolják az egész rendszert vagy annak egyes részeit. A pangó víz azonban a károkat okoz a rendszerben. Keringés nélkül nem szabályozható a fűtőrendszer. A szennyeződés leülepszik és felhalmozódik a csövekben, kedvező környezetet teremtve a baktériumok gyors szaporodásának és a korróziónak. A pangó víz kezelésével minimálisra csökkenthető a víz okozta problémák esélye. Tegye fel magának a kérdést: megéri időnként beindítani a keringést, ha ezzel elkerülhetők a pangás által előidézett bajok?

Zárt rendszer esetén is fontos a vízkezelés? 

Gyakori tévhit, hogy zárt rendszer esetén nem kell aggódni a fűtővíz miatt. A rendszer abban az értelemben zárt, hogy ha minden jól működik, akkor nem távozik víz a rendszerből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmi nem juthat be a fűtésrendszerbe. Különösen a vízpótlás során bekerülő oxigén, a tömítések, egy nyitott puffertartály, illetve a műanyag vagy polietilén (PE) fűtéscsövek okozhatnak problémákat.

Ha a fűtésrendszer hirtelen leáll a szivárgás miatt, az károkat és magas költségeket idézhet elő a rendszer, de akár a kultúra vonatkozásában is a növényházban fellépő klimatizálási problémák folytán. Emiatt javasolt szoros ellenőrzés alatt tartani a fűtőrendszer állapotát, illetve azért is, hogy korlátozni tudjuk az esetleges ingadozásokat, amennyire lehet.

Soha nem tapasztaItam semmilyen problémát, miért kellene ellenőriznem a fűtővizet? 

A fűtő- vagy hűtőrendszerben keringő víz monitorozásával sok problémát megspórolhat. Több információt szerezhet a fontos tényezőkről, és így megelőzheti a rendszer meghibásodását, illetve gyorsan intézkedhet, ha valamilyen rendellenességet észlel. Ne feledje, hogy ha a rendszer kívülről szép tiszta, még nem biztos, hogy a belseje is jó állapotban van. Részben a vízvesztés és a nem megfelelő vízzel történő pótlás miatt a fűtőrendszerek vize általában közepes minőségű. Ha a rendszer keringése nincs megfelelően szabályozva, lelassulhat a kultúra fejlődése, és/vagy stresszállapotba kerülhetnek a növények.

MIlyen vizet használjak a rendszer (újra)feltöltéséhez? 

Sokféle víz van: csapvíz, lágyított víz, ozmózisos víz, kútvíz, forrásvíz, felszíni víz stb, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az a legfontosabb, hogy a fűtésrendszerben használt víz kristálytiszta legyen. A kemény víz lerakódást okozhat, amely duguláshoz vagy a hőátadás csökkenéséhez vezethet. A mész természetéből adódóan véd a korrózió ellen. A kútvíz és a felszíni vizek olcsók, de sok baktériumot és/vagy szerves anyagot tartalmaznak. Ezekből szintén lerakódások alakulnak ki, amik azután eliszaposítják a rendszert, és akadályozzák a hőátadást. Mindig ügyeljen arra, hogy jó minőségű vizet használjon a rendszer (újra)feltöltéséhez, illetve annak érdekében, hogy ne kerüljön oxigén a rendszerbe, csak akkor végezzen újrafeltöltést, ha okvetlenül szükséges.

Forrás- és felszíni vizet a nagy víztartalmú, modern fűtési rendszerek újrafeltöltéséhez ajánlott használni. Lehetőleg alaposan szűrt, tiszta esővizet vagy vízkőtelenített, alacsony klórtartalmú vizet használjon.

MIért nem szabad kútvizet használni gőzkazánhoz?

Ügyeljen a víz lúgosságának szinten tartására, hogy a fűtési rendszer acélelemeit megóvja a károsodástól. Kút-, eső- és ozmózisos víz használata esetén nehéz beállítani a megfelelő pH-értéket, mivel ezek a vizek nem puffereltek, és nem tartalmaznak alkáli anyagokat. A kútvízben ugyanakkor sok oxigén található, ami viszont árt a fémeknek. Ezért feltétlenül szükség van a víz kezelésére az alkalizálás és az oxigén megkötése érdekében. Mindkét jellemzőt ajánlott gyakran ellenőrizni.

A hűtőtorony vizét is kezelni kell? 

A hűtőtorony a benne keringő víz segítségével vezeti el a hőt. A nyílt rendszerekben folyamatos a víz párolgása. De csak maga a víz párolog el, hátrahagyva a benne lévő sókat, emiatt pedig egyre növekszik a megmaradt, keringő víz sótartalma.

A magas sótartalom miatt elmeszesedhetnek és károsodhatnak a fémalkatrészek, mivel a só korrodálja a fémek nagy többségét. Az elpárolgott vizet egy ventilátor hajtja ki, finom párát képezve. Vannak olyan baktériumok, amelyek a keringő ipari vízben is életben maradnak. Ilyen például a legionella, amely bizonyos körülmények között halálos tüdőgyulladást okozhat. E veszély elhárítása érdekében okvetlenül be kell vezetni egy megfigyelési tervet a hűtőtorony ellenőrzésére, amelyben le kell írni a kockázatok minimalizálására szolgáló intézkedéseket. 

A hűtőtornyok esetében speciális vízkezelésre és ellenőrzésre van szükség a környezetszennyezés, a meszesedés és a korrózió megelőzése érdekében. Mivel ezek nyílt rendszerek, érzékenyek a szél útján terjedő szennyeződésekre, vagyis folyamatosan kerülnek bele mikroorganizmusok a levegőből. Ennek eredményeként túlzott mennyiségű üledék rakódhat le, és elszaporodhatnak a baktériumok.

Az üledék alatt károsodhatnak a csövek. A víz rendszeres ellenőrzésével és kezelésével szoros ellenőrzés alatt tarthatja a rendszer működését, hogy minél kevesebb probléma és rendszerhiba léphessen fel.

Cikkek, amik érdekelhetik