A ToBRFV egy növényi betegség (Tobamo vírus családjába tartozik) ami paradicsomra, paprikára és chilire jelent veszélyt. A vírus mechanikai úton terjed, legfőképpen emberek és eszközök segítségével, azonban poszméhek, madarak, és a fertőzött növények is okozhatják a terjedést. Miközben a legtöbb paradicsomfajta rezisztens a Tobamo vírusokkal szemben (TMV, ToMV), a ToBRFV rezisztenciát még nem sikerült kialakítani.
Legfőbb ismeretetőjegyek:
- > mozaikosodás a fiatal leveleken, a hajtásokon, illetve magán a termésen
- > a termésen pontok és sárga foltok jelennek meg, a termés és a levél deformálódik
- > a termés bebarnul, nekrózisos csíkok jelennek meg a száron, ami a későbbiekben kiszárad
- > egyes esetekben a levelek keskenyedését is megfigyelhetjük
A vírus egyik legnagyobb veszélye az, hogy a tünetek hasonlítanak a Pepino mozaik vírus tüneteire, ennek következtében semmilyen intézkedés nem történik. Ez súlyos károkhoz vezethet: a vírus könnyedén terjed a növényeken, a termésszint visszaesik, és a termés nem lesz piacképes.
- > szigorú higiéniai protokoll betartása kiemelten fontos
- > az általános vállalati higiénia központi szerepet tölt be, hiszen így megakadályozható a vírus terjedése
- > a növényházat látogató embereknek – kívülről érkező emberek vagy dolgozók – tisztában kell lenniük a szigorú higiéniai előírások betartásával
- > minden cégnek ’leltárt’ kell készítenie a bejövő árukról, illetve az áruk ’veszélyfaktoráról’. Gondoljunk csak bele: vannak olyan termelők, akik többen dolgoznak együtt, ugyan azokat a ládákat, rekeszeket használva (termelői szövetkezetek). Ebben az esetben megoldás lehet saját konténerek használta; egy a paradicsom szedéséhez, illetve egy másik az áru elszállításához.
A ToBRFV kezelésére és ellenőrzésére jelen pillanatban nincs lehetőség. Olyan fertőtlenítő szerre van szükség, ami megfelel a hatósági előírásoknak. Azok a szerek, melyek nem rendelkeznek megfelelő tanúsítvánnyal egyrészről kárt okozhatnak, másrészről pedig nem érjük el velük a kívánt hatást. A vírus megjelenése esetén a fertőzött növények eltávolítását és megsemmisítését azonnal el kell végezni. Mindenekelőtt a legfontosabb a megelőzés, amivel megakadályozhatjuk a vírus megjelenését, illetve megakadályozhatjuk annak terjedését.
Fertőzés gyanúja esetén legyen kiemelkedően figyelmes mindenre, ami elhagyja a céget, beleértve ebbe az embereket, termékeket, árut. Megfelelő higiéniai intézkedések mellett a vírus terjedésének a valószínűséget a lehető legnagyobb mértékben korlátozhatjuk.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.