A növényi fertőzések kihatása a kertészeti vállallkozások számára hatalmas lehet. Egyre inkább felismerik a tisztítás és a megfelelő fertőtlenítés fontosságát. A fő szempont a kézfertőtlenítésen van. Ezzel minimalizálni tudja a fertőzések esélyét és hogy a kártevők az embereken keresztül jussanak be az üvegházba, illetve terjedjenek el. A higiéniát illetően soha nem szabad kockáztatni.
A személyi higiénia - különösen a kézfertőtlenítés - külön figyelmet igényel. A fertőzések könnyen terjednek el tovább az emberi kézzel (különböző munkafolyamatok végzése során). A kézfertőtlenítésnek két célcsoportja van: az alkalmazottak a saját munkaterületükön, és a látogatók - különösen azok, akik egyik üzemből a másikba mennek, így pedig elterjeszthetik a betegségeket.
A kézfertőtlenítésnek különböző alkalmazási módjai vannak. Először is, lehet nedves kézen használni a fertőtlenítőszert, amely ideális például mosdóknál kézmosáshoz. Ezenkívül vannak száraz kézre való fertőtlenítő termékek, amelyeket víz nélkül is lehet alkalmazni, így praktikusak a munkaterületen. Végezetül, a kézfertőtlenítést a bejárati kapuhoz is lehet telepíteni vagy akár egy komplett higiéniai állomásba, ahol mind a kezeket, mind a lábakat egyszerre lehet tisztítani és fertőtleníteni.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.