Hogyan készítsünk higiéniai tervet?

A növényi betegségek és kórokozók igen változatos módon terjedhetnek, például emberek, levegő, víz, ültetőközeg, rovarok és szerszámok útján. A vállalati higiénia feladata, hogy visszaszorítsa és megszüntesse ezeket a betegségeket és kórokozókat az adott kultúrában.

Hogyan készítsünk higiéniai tervet?

Annak érdekében, hogy a munkamódszerek a lehető leghigiénikusabbak legyenek, célszerű összeállítani egy higiéniai tervet, melynek segítségével a kertész a lehető legnagyobb mértékben felügyelheti és garantálhatja a szervezeti higiéniát. Hogyan kell összeállítani egy higiéniai tervet? Szakértőnk elmagyarázza.

 

A higiéniai terv tartalma

A higiéniai terv tartalmazza a kertészetekben alkalmazott higiéniai intézkedések leírását, illetve hogy milyen gyakran és/vagy hogyan kell végrehajtani ezeket az intézkedéseket. Azt is meg kell határozni a tervben, a higiéniai ellenőrzéseket milyen gyakran kell elvégezni.

Kockázatot jelentő területek felmérése a higiéniai tervben

Minden kultúrának megvannak a maga betegségei, és minden kertészetben vannak sajátos körülmények. Ebből adódóan nincs általánosan alkalmazható higiéniai terv, hanem mindig egyéni tervet kell készíteni. Mindazonáltal minden vállalatnak foglalkoznia kell a következő, kockázatot jelentő területekkel:
  • Emberek: többek között a kéz és láb fertőtlenítésére, illetve a ruházatra vonatkozó intézkedések; védőruházat viselésével például csökkenthető az emberek által terjesztett fertőzés veszélye.
  • Víz: a víz útján terjedő fertőzés esélye csökkenthető a víz fertőtlenítésével, például UV-szűrők, melegítés vagy egy ECA-Unit alkalmazásával.
  • Anyagok és szerszámok: az anyagok és a szerszámok útján terjedő fertőzés esélye csökkenthető az üvegház és a használt eszközök rendszeres tisztításával, amely történhet tisztítóhabbal, Menno Hortisept Clean Plus vagy Menno Florades fertőtlenítőszerrel.
  • Alapanyagok: Ebben a tekintetben elsősorban a magtermesztő és palántanevelő vállalatoknak kell gondoskodniuk a higiéniáról. Tájékozódjon a palántanevelőnél uralkodó higiéniai körülményekről, például hogy mennyire tiszták a palánták szállítására használt dán kocsik?
 

 

Ajánlott termékek

 

A higiéniai terv betartása

A szervezet higiéniai tervének bevezetése után a következő lépés a terv betartása. Gondoskodjon róla, hogy az alkalmazottak és a látogatók (köztük a beszállítók) megfelelő tájékoztatást kapjanak az érvényben lévő higiéniai protokollról, hogy betarthassák a szabályokat. Biztosítsa a szükséges felszerelést (például kesztyűt, köpenyt a látogatóknak, hajhálót), hiszen végül is Önt terheli a felelősség.

Cikkek, amik érdekelhetik