3 tipp a pH-érték méréséhez és beállításához

A műtrágyázással kapcsolatos adagolási tanácsokat legtöbbször nagyon pontosan millimolra kiszámítva adják meg. A növények pH-ja kulcsfontosságú, mert a túl magas vagy túl alacsony pH-érték bizonyos tápanyagok rosszabb felszívódását eredményezi. Ezért az alábbiakban felsorolunk néhány fontos, a pH-ra vonatkozó szempontot.

3 tipp a pH-érték méréséhez és beállításához

A kelát kiválasztása a legjobb pH érték eléréséhez

Megfelelő típusú kelát kiválasztása fontos szerepet játszik a talaj vagy a táptalaj pH-értékében: a DTPA kelát elveszti hatásának egy részét már 6,5 pH-értéknél, míg ez az EDDHA kelát esetében ez 8 vagy afölötti pH-értéknél következik be. A kelát megválasztásánál ezt figyelembe kell venni.

A műtrágyatartályok előkészítése

A műtrágyatartály nem megfelelő pH-értéke a műtrágya és/vagy a nyomelemek pelyhes kicsapódását és kiülepedését okozhatja. Ez el is tömítheti a műtrágyatartályt. Rendelkezésre állnak azok a diagramok, melyek a helyes pH-értéket mutatják az egyes műtrágyákhoz és kelátokhoz. Az alábbi ökölszabály azonban sok esetben elegendő: a 3,5 és 5 közötti pH-érték minden esetben jó, függetlenül attól, milyen vasat vagy műtrágyát használunk.
 

Ajánlott termékek

 

A pH mérése és beállítása

A pH-szintet mindig akkor mérjük, amikor a műtrágyát beadagoltuk a műtrágyatartályba. Biztosítsuk a pH-mérő pontos működését és rendszeres kalibrálását. A gyakorlatban néhány év hűséges szolgálatot követően még a drága mérőkészülékeket is lecserélik, mivel már nem feltétlenül mutatnak pontos értéket. Azonban a mérőszonda cseréje és az új kalibrálófolyadékkal végzett kalibrálás gyakran elég ahhoz, hogy a pH-mérő ismét megbízhatóan működjön.

A pH-szint beállítása a műtrágyatartályban nehéz lehet, és precíz munkát igényel, A salétromsav csökkentheti a pH-értéket, míg a kálium-hidroxid növeli azt. Biztosítsa a megfelelő munkavédelmi eszközök (védőszemüveg és kesztyű) használatát, ha ezekkel az anyagokkal dolgozik.
 

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Hogyan kalibrálja a pH mérőjét?

  Milyen gyakran kell kalibrálni? Az, hogy milyen gyakran van szükség a pH mérő kalibrálására függ a használat gyakoriságától és az esetleges szennyeződésektől is. Minél magasabbak ezek a...
  Hogyan kalibrálja a pH mérőjét?
 • Hogyan tartsuk karban egy pH mérő elektródáját?

  Kerülje a közvetlen kapcsolatot Kerülje a közvetlen kapcsolatot a szenzorral. Ez károsodást okoz, ami a pH mérő nagy eltéréséhez vezethet. Ha muszáj hozzáérnie, akkor puha papírtörtlőt...
  Hogyan tartsuk karban egy pH mérő elektródáját?
 • Hogyan kalibráljuk a CO2-mérőt?

  A leggyakrabban használt CO2-mérőket – például a Priva, Siemens, Guardian, Union és Horiba gyártmányú műszereket – évente 3–4 alkalommal kell kalibrálni. De hogyan is történik a CO2-mérő...