Milyen csepegtetők elérhetőek Nálunk?

A csepegtető egy olyan elem vagy kapilláris cső, amely adagolja a vizet a növényeknek. Az, hogy melyik csepegtető megoldás a legmegfelelőbb, függ az adott kultúrától, az ágyak hosszától, a csepegtetők méterenkénti számától és a kívánt vízkibocsátástól.

Milyen csepegtetők elérhetőek Nálunk?

A csepegtető elemek vízkibocsátásai között megengedett különbség is nagymértékben befolyásolja a döntést. Az alábbiakban áttekintést kaphat a Netafim csepegtetők különböző fajtáiról. A csepegtetőknek általában véve három típusa van:

  • Kapillárisok
  • Csepegtető tüskék
  • Nyomáskompenzált és hozamszabályzott csepegtető gombák

 

Kapilláris

Capillary drippersA kapilláris alapjában véve egy hosszú és keskeny PE-cső. A kapilláris vízkibocsátása a cső hosszától, a nyílás átmérőjétől és a nyomástól függ. Ez utóbbi erősen befolyásolja a kapilláris kibocsátási kapacitását (a nyomás növelésével növelhető a kapacitás). Nagy átmérőjű tömlőkre és általában kétoldalas táplálásra van szükség. A jobb drénelvezetés segít kompenzálni a magasabb vízkibocsátás okozta különbséget. Ügyelni kell rá, hogy a csövek ne legyenek túl hosszúak, mivel ez is hatással van a vízszállításra.

A kapilláris csövet gyakran kell tisztítani, mert a víz jóformán mozdulatlan a csőben, így könnyen lerakódhat a szennyeződés a cső falára, és ennek következtében 20–50 százalékkal csökkenhet a vízkibocsátás.

Csepegtető tüskék

Labyrinth dripperA csepegtető tüskék széles, labirintusszerű járatokon vezetik át a vizet. Ezek a járatok örvényeket keltenek az áramló vízben, emiatt lecsökken a nyomás és a kilépő víz mennyisége. Mivel kevésbé függ a vízkibocsátás a nyomástól, azért a kijuttatott víz mértéke is egyenletesebb lesz, illetve az örvények miatt kisebb az esélye, hogy a csepegtető elduguljon. A Royal Brinkman háromféle csepegtető tüskét forgalmaz, név szerint a CapiNet, Cobra és Woodpecker csepegtetőket.

CapiNet: Ez a kapilláris labirintusszerű járattal van ellátva, amely egyenletesebbé teszi a vízkibocsátást, mint a normál kapilláris. A cső hossza 60–80 cm, és nem befolyásolja a vízkibocsátást.

Cobra csepegtető: Ez a csepegtető tüske szűrővel és csatlakozóval is rendelkezik. Kevésbé hajlamos az eltömődésre, mint a kapilláris. A Cobrán lehetőség van a nyomás változtatására, amivel a vízkibocsátás az egyéni vízigényhez igazítható. A Cobra egyenes, 90°-os, mini és Low Flow változatban kapható.

Woodpecker: Ez a csepegtető tüske állandó nyomáson egyenletesebb vízkibocsátást biztosít. A nyomás változtatásával a vízkibocsátás az egyéni vízigényhez igazítható. A csepegtetőfej beépített szűrővel és szabadalmaztatott labirintus járattal van ellátva, amely védelmet nyújt az eltömődés ellen. Ez a csepegtető különösen alkalmas rövid ágyak öntözésére és/vagy kicsit hosszabb öntözési ciklusok beteljesítésére.

 

Nyomáskompenzált és hozamszabályzott önzáró csepegtető gombák

Pressure closing drippersEz a csepegető test is széles labirintus járatokkal rendelkezik. Beépített membránja állandó víznyomást biztosít 1,0 és 3,5 bar között. A csepegtető kiegyenlíti a rendszerben fellépő esetleges nyomáskülönbségeket, ezért kiválóan alkalmas egyoldalas táplálású, hosszabb csőrendszerek esetén. A zárási nyomás miatt ideális rövid ideig tartó öntözéshez.

A csepegtető által keltett turbulens vízáramlás és a nagy bemeneti szűrő megakadályozza a dugulást. A csepegtetőtestbe be nem jutó szennyeződés a megtápláló vezetékek végében gyűlik össze, és leengedéskor azonnal távozik anélkül, hogy áthaladna a csepegtető testeken (ahogyan kétoldalas táplálás esetén történne).

Az önzáró kialakításának köszönhetően a csőhálózat mindig fel van töltve vízzel, mivel a víz lezárás után nem tud távozni a rendszerből. Így lehetőség van rövid ideig tartó, ciklikus öntözésekre, ami elősegíti a kultúra szabályozását. A nyomáskompenzált csepegtetők kisebb keresztmetszetű csővel használhatók, biztosítva a növényvédelmi szerek koncentrált kijuttatását.

Kaméleon High

A nyomáskompenzált, hozamszabályzott önzáró csepegtető gombák egyik különleges változata a Kameleon High. A magas nyitási nyomásnak köszönhetően a csepegtető rendszer teljesen zárva marad a rendszer átmosásakor. Így öntözés előtt friss, hideg vízre lehet cserélni az öntözőrendszerben felmelegedett, pangó vizet, és lehetővé válik a pontos tápoldatozás.

 

Ajánlott termékek

Cikkek, amik érdekelhetik