Hogyan működik a papírszűrő?

A papírszűrő - más néven szalagszűrő vagy tekercses papírszűrő - egy szűrőpapír segítségével távolítja el a vízből a szilárd részecskéket, kb. 15 - 50 mikronos szűrési finomsággal. A papírszűrő az üvegházas kertészetek különböző folyó vizeinek szűrésére használható, mint például az ár-apály rendszerek drénvize, tartályvíz, homokszűrők öblítővize, illetve a tisztavíz-tartály bypass szűrése.

Hogyan működik a papírszűrő?

A szűrő működési elve

A papírszűrő egyszerű elv szerint működik: ahogy a tisztítandó vizet átvezetik a szűrőpapíron, fennakadnak a szűrőpapír pórusainál a nagyobb méretű szennyeződések. Minél kisebbek a szűrőpapír pórusai, annál több szennyeződést szűr ki a vízből. Idővel a pórusok eltömődnek, és a papír telítetté válik. A rendszer ekkor automatikusan kicseréli a szűrőpapírt. Mivel a szennyeződés a szűrőpapírral együtt távozik, nincs szükség öblítővízre a tisztításához.

A megfelelő szűrőpapír kiválasztása

Papírszűrős szűréstechnika alkalmazása esetén többféle papírszűrő közül választhat. A választáskor három tényezőt kell figyelembe venni: a kívánt átfolyási sebességet (m3-ben), a szennyezettség mértékét és a rendelkezésre álló teret.

Kívánt átfolyási sebesség

A papírszűrő alkalmazható a teljes áramlásra vagy használható bypass szűrőként. Ha szakaszosan kell szűrni a vízmennyiséget, érdemes pufferelni a mennyiséget, és szakaszokra bontva feldolgozni. Ez például a szűrő visszamosatására használt víznél szokott előfordulni. A pufferelést egy megszakító tartállyal lehet megvalósítani, amely egy ipari szivattyúval átszivattyúzza a kezelendő vizet a papírszűrőn.

Szennyezettség

Különféle szűrők közül választhat a szennyezettségtől függően:

 • A síkágyas szűrő alacsony szennyezettség esetén ajánlott, mivel a hidrosztatikai nyomása alacsony.
 • A mélyágyas szűrő közepes mértékű szennyezettség esetén ajánlott. A síkágyas szűrőhöz képest nagyobb a hidrosztatikai nyomása, ezért nagyobb szennyezettség esetén is biztosítani tudja az átfolyási sebességet.
 • A hidrosztatikus szűrő hidrosztatikai nyomása a legmagasabb, ezért erősen szennyezett víz esetén ezt ajánlott használni
Flatbed filter Deep bed filter Hydrostatic filter
Síkágyas szűrő Mélyágyas szűrő Hidrosztatikus szűrő
A papírszűrő típusa mellett a szűrőpapírt is a szennyezettségnek megfelelően kell kiválasztani. A szűrőpapír kiválasztásakor figyelembe kell venni a kívánt szűrési finomságot: minél finomabb a szűrés, annál finomabb papírra van szükség. Különféle szűrőpapírok vannak. A szűrő finomsága 50 és 15 mikron között változik. A szűrés mértéke nem állandó: a folyamat során egyre finomabb lesz a szűrés egészen addig, amíg a papír telítődik, és a rendszer (automatikusan) kicseréli a papírt.

Rendelkezésre álló hely

Végezetül a rendelkezésre álló hely is számíthat a papírszűrő típusának kiválasztásakor. Nagyon kis tér esetén előfordulhat, hogy nincs elegendő hely a víz pufferelésére. Ebben az esetben a teljes áramlás szűrése a legjobb megoldás: ez kisebb helyet igényel, mivel nincs szükség még egy tartály elhelyezésére.

A papírszűrő ellenőrzése és karbantartása

A papírszűrő kevés karbantartást igényel. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a szűrőt a motor működése, az áteresztőképesség és a tekerhetőség szempontjából. Emellett a szűrőpapírt is megfelelő gyakorisággal kell cserélni.

Cikkek, amik érdekelhetik

 • Milyen szűréstechnológiai megoldások elérhetőek a kertészeti ágazatban?

  A különféle szűréstechnikák segítségével megszűrheti, és ezáltal nagymértékben megtisztíthatja a vizet mindenféle szennyeződéstől. Különböző szűréstechnikai megoldások vannak a kertészetek...
 • Hogyan működik a homokszűrő?

  Ne feledje, hogy a homokszűrő nem szűri ki a vízből az oldott sókat. Csak a szilárd részecskéket szűri ki, például az algákat és a szerves anyagokat. A vízben nem oldódó sók, például a...
 • UDI-szűrő

  Az UDI-szűrő különösen alkalmas ipari víz, hűtővíz, szennyvíz szűrésére, vízforgató rendszerek és öntözőrendszerek esetén, valamint a fertőtlenítő berendezés előszűrőjeként való...