Az EC-mérővel megmérhető egy folyadék összes oldott sótartalma. Ezért az EC-mérő fontos eszköz a tápoldatozás felügyelete és beállítása, illetve az adagolás ütemezése szempontjából. Tartós használat esetén előfordulhat, hogy az elektródák szennyeződése és elhasználódása miatt hibás lesz a mérési eredmény.
Emiatt fontos, hogy rendszeresen kalibráljuk az EC-mérőt, melynek során összehasonlítjuk a mérési eredményt a nemzetközi szabványokban megadott értékekkel. De hogyan is kell ezt csinálni?
A kalibrálás gyakorisága minden vállalatnál eltérő, mivel függ attól, hogy hányszor használják az EC-mérőt, és mennyi szennyeződés rakódik le rá. Minél magasabbak ezek az értékek, annál gyakrabban kell kalibrálni. Havonta legalább kétszer javasolt elvégezni ezt a műveletet, illetve a következő esetekben is érdemes megismételni:
Elsőként meg kell tisztítani az új vagy hosszú ideig nem használt elektródát a pontos mérés érdekében.
Nem minden EC-mérőt lehet saját kezűleg kalibrálni. Az Elmeco EC-mérő is ilyen: a felhasználó csak ellenőrizheti, de nem tudja saját maga beállítani.
A videón megnézheti, hogyan kell ellenőrizni az Elmeco EC-mérőt.
- Kapcsolja be az EC-mérőt.
- Töltse színültig a poharat kalibrálófolyadékkal.
- Várjon pár percet, amíg a mérés stabilizálódik.
- Ha a kijelzőn látható EC-érték jelentősen eltér a kalibrálófolyadékétól, akkor javíttatni kell az EC-mérőt.
A kalibrálás és a hitelesítés meghatározása gyakran azonos, pedig két különböző dologról van szó. A kalibrálás meghatározza, mennyire tér el az EC-mérő a szabványtól. Ezt a felhasználó is elvégezheti saját kezűleg, következmények nélkül: ilyenkor csak beállítja a műszer pontosságát. A hitelesítés egy szakember által végzett, hivatalos vizsgálat, melynek során megállapítják, mennyire felel meg az EC-mérő a jogi előírásoknak. Ha a műszer nem felel meg a követelményeknek, akkor nem kap engedélyt, és többé nem használható.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.