Hogyan húzza be az AC-fóliát?

Az AC-fólia neve az antikondenz fólia (angolul: anti-condenstation) rövidétéséből ered. Ez egy olyan feldolgozott fólia, amely biztosítja, hogy a keletkező kondenzvíz a fólia teljes felületén átfollyon. A nedvesség maga nem tapad meg a fólián, amely alacsony mennyiségű csepegést biztosít, ami azt jelenti, hogy a csepegés nem éri el a növényeket.

Hogyan húzza be az AC-fóliát?

Az elmúlt években a zöldség termelők egyre többet használják az AC-fóliát a szezon kezdetén, hogy melegebb üvegházi klímát biztosítsanak a fiatal növények számára. Az AC fóliák alacsonyabb fényveszteséget okoznak, a mozgatható energiaernyőrendszerekhez képest. Az AC-fólia megvásárlásával és használatával bizonyos pontokat figyelembe kell venni. Ezek meghatározásában szakértőink fognak Önnek segíteni.

 

Hogy határozzuk meg a kívánt szélességet

Az AC-fólia megvásárlásakor az első lépés a fólia kívánt szélességének meghatározása. Ez az üvegház méretétől függ. Az AC-fólia tekercseket különböző standard szélességekben szállítjuk: 330-350-425-480-530 cm. Vegye figyelembe, hogy lenni kell egy kis átfedésnek a különböző sorok között, hogy aztán a fóliát összetudja tűzni. Ezért legalább 5-10 cm fóliával számoljon pluszban. Ne felejtsen el plusz 2 méter fóliát rendelni az üvegház két oldalára.

Perforáció

Ahogy a növény egyre nagyobbra nő, úgy emelkedik a nedvesség is benne. Ahhoz, hogy ez a nedvesség megfelelően legyen elvezetve, javasoljuk, hogy megfelelő perforációval rendelje az AC-fóliát.  A holland szaktanácsadók a magyarországi klímaviszonyokhoz a 10x10 centiméteres lyukasztást javasolják. Külön rendelésre lyukasztás nélkül vagy 20x20-as perforációval is kérhető.

Nem standard méretek, lyukasztás esetén hosszabb beszerzési idővel számoljon rendeléstől. Megfelelő szaktancsádásért bármikor kapcsolatba léphet kollégáinkkal.

 

Megfelelő lelógás

Az AC-fóliánál meg kell lennie a megfelelő lelógásnak a cső közötti ponton, hogy a kondenzvíz a fólia legalacsonyabb pontján csepegjen (vagyis a cső között), így lecsepegve nem a növényen végzi. Ehhez használjon drótot a termesztőcsatorna felett, az alsó rácshálónál. Győződjön meg róla, hogy a fólia kb. 160 centiméterenként benne marad a drótágyban.

 

 

Az alkalmas madzag

Amikor készen áll az AC-fólia behúzására, fontos, hogy a megfelelő madzagot használja. Amikor behúzza az AC-fóliát nagy erő hat a madzagra. Ezért vastag és erős madzagokat használjon, magas szakítószilárdsággal.  Ehhez a megfelelő madzag a Gripolen. Győződjön meg róla, hogy a madzag megfelelően van rögzítve a fólián. Tekerje a fóliát tölcsér alakban és határozottan rözgítse a madzagot, erre azért van szükség, hogy biztosítsa, hogy nem fog elszakadni a használat során.

 

Egy- vagy kétoldalas AC-fólia

Amikor egyoldalas AC-fóliát használ, nagyon fontos, hogy nagy figyelmet fordítson a fólia behúzás módjára. Az AC-bevonattal ellátott oldalnak kell az alsó felén lenni. Amikor kétoldalas AC-fóliát használ, akkor erre nem kell ügyelnie: ilyenkor a fólia mindkét oldala rendelkezik AC-funkcióval

Cikkek, amik érdekelhetik

  • Tippek a fűtéscsövek lefestéséhez az üvegházban

    Engergia megtakarítás A fehér fűtéscösvek akár 50%-kal több fényt vernek vissza és 20%-kal több hőkibocsátást biztosítanak. Ebből következően kevesebb fűtésre van szükség, ami alacsonyabb...
  • Kultúra váltás lépésről-lépésre

    1. lépés: Az akasztókampók megrendelése Az átlagos szállítási ideje a drótkampóknak kb. 10 hét. Ezért javasolt minél előbb megrendelni a kampókat, biztosítva azok időben történő...
  • Válassza ki a megfelelő madzagot növényéhez

    Javaslat Az, hogy melyik madzag a legmegfelelőbb az Ön számára, függ a termesztett kultúrától. Az általános irányelvek a következőek: 1/1000 1/1200 1/1500 Koktélparadicsom Fürtös...