Komposztálható, biológiailag lebomló, bioalapú – Mi a különbség?

A kertészeti ágazatban növekvő igény mutatkozik a  komposztálható, biológiailag lebomló és bioalapú termékek iránt. A vásárlók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és a környezetbarát megoldásokra, ami arra ösztönzi a termelőket, hogy biológiailag lebomló, bioalapú vagy komposztálható anyagokat használjanak a termesztéshez és a csomagoláshoz. Mivel azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy sokan nem tudják, mi a különbség ezen kifejezések között, szakértőnk az alábbiakban elmondja, melyik mit jelent.

Komposztálható, biológiailag lebomló, bioalapú – Mi a különbség?

Organikus termékek

Valójában már az „organikus” szó jelentése körül is nagy a bizonytalanság. Az organikus termék szerves eredetű. Organikus termék például a szerves trágya, amely teljes egészében természetes, növényi vagy állati eredetű nyersanyagokból áll. Az Európai Unióban csak a SKAL-minősítéssel vagy az EKO minőségjelzéssel rendelkező termékek nevezhetők organikusnak.

Komposztálható

Tehát mi a különbség a komposztálható, a biológiailag lebomló és a bioalapú anyagok között? Egy anyagra akkor mondhatjuk, hogy komposztálható, ha 12 hét alatt legalább 95%-ban lebontható egy komposztáló üzemben, vagyis megfelel a komposztálható anyagokra vonatkozó EN 13432 szabványnak. Ilyenek például a növényi keményítőből készült termékek.

Biológiailag lebomló

Egy anyag akkor nevezhető biológiailag lebomlónak, ha a gombák és baktériumok képesek biológiai úton lebontani. A lebomlási idő a körülményektől függ. Például a fa, a pamut és a parafa biológiailag lebonthatók, de évekbe telik, mire teljesen lebomlanak.

Bioalapú

A bioalapú termékek olyan műanyagból készülnek, amelyet megújuló, természetes nyersanyagok maradványaiból állítanak elő, vagyis megfelel az EN 16575 szabványnak. Ilyenek például a cukoralapú PLA-műanyagok. 

A bioalapú anyagok nem mindig bonthatók le biológiailag vagy komposztálhatók. A „bioalapú” elnevezés itt az anyag eredetére utal (nem pedig a lánc végére, mint a „komposztálható” és a „biológiailag lebomló” jelző).

AZ organikus termékek biológiailag lebonthatók vagy komposztálhatók?

Szóval egy organikus termék az biológiailag lebomló vagy komposztálható? Ez attól függ, hogy mennyi idő alatt bomlik le teljesen. Az organikus termékek között vannak komposztálhatók (ezek legfeljebb 12 hét alatt bomlanak le, ezért egybe lehet tenni őket a zöldhulladékkal), és vannak biológiailag lebomlók (ezeknek a lebontása hosszabb ideig tart, ezért nem kerülhetnek a zöldhulladék közé).


 

Cikkek, amik érdekelhetik