Ahhoz, hogy higiénikus körülmények között kezdhessük meg az új termesztési szezont, nagyon fontos a növényház tisztasága. Csak így előzhetjük meg, hogy a betegségek, a baktériumok és a kártevők átkerüljenek az előző kultúráról az újra. Ez fontos szerepet játszik a növények és a termelés minőségének biztosítása szempontjából. Ebben a cikkben megtudhatja szakértőnktől, hogyan célszerű kitakarítani a növényházat a kultúraváltás során.
Tudta, hogy a tisztítás és a fertőtlenítés nem ugyanaz? A tisztítás a különféle szennyeződések (por, kosz, zsír stb.) eltávolítását jelenti, de nem biztosítja az összes mikroorganizmus pusztulását. A fertőtlenítés ezzel szemben megöli, inaktiválja vagy eltávolítja a kórokozó organizmusokat, például a baktériumokat és a vírusokat. A mikroorganizmusok elleni küzdelemmel elérhetjük, hogy ne terjedjenek tovább.
Az optimális higiénia megteremtéséhez először meg kell tisztítani az anyagok és eszközök felületét valamilyen tisztítószerrel, ami eltávolítja a szennyeződést és a zsírt. Ezután könnyen hozzá lehet férni valamilyen fertőtlenítővel a piszok alatt megbúvó, makacs baktériumokhoz, penészgombákhoz és más mikroorganizmusokhoz. A második lépés a fertőtlenítés. A fertőtlenítőszerek eltávolítják a makacs baktériumokat, gombákat és egyéb mikroorganizmusokat. A tisztító- és oldószerek nem alkalmasak erre. A tisztítószer használata után a felület talán tisztának tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy a kórokozók elpusztultak.
A kertészeti ágazatban mind fontosabbá válik a fertőtlenítés. Tekintettel a jogszabályokra, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, a termelők arra törekednek, hogy egyre kevesebb növényvédő szert használjanak. Ezt csak alapos és kielégítő fertőtlenítéssel lehet elérni. A megfelelő fertőtlenítés biztosítja, hogy semmilyen kórokozó ne maradjon a kultúrában, és ezáltal csökkenti az újrafertőződés veszélyét. Ezért nem szabad lebecsülni a megfelelő fertőtlenítés fontosságát.
A kultúra felszedése után dönthet úgy, hogy letakarítja és fertőtleníti a talajtakarót egy kertészeti szövet tisztító géppel. Csak így pusztíthatja el a betegségeket, a baktériumokat és a vírusokat. Ez különösen fontos, ha a termesztés megkezdésekor kerül be a talajtakaró szövet a növényházba. Ha a kultúraváltás után kerül be a szövet, akkor elméletileg nem szükséges megtisztítani és fertőtleníteni.
A tiszta üvegen át több fény jut be a növényházba, ezért célszerű rendszeresen lemosni az üvegfelületeket, kívülről és belülről is. Ez kultúraváltáskor végezhető el a legegyszerűbben, mivel ilyenkor nem kell ügyelni a növényekre. Ismerje meg a különféle üvegtisztító szereket és azok alkalmazási módját.
A sima és függőleges felületeket – például a növényház vázszerkezetét és üvegeit, a ládákat és kocsikat – gyakran nehéz megtisztítani és fertőtleníteni, mert a felhordott szer azonnal lefolyik róluk. Ilyenkor célszerű tisztítóhabot használni. Ez tovább marad a felületen, ami fontos a hatóidő szempontjából. Emellett a hab lassú mozgása révén a nehezen elérhető helyekre, például a sarkokba és résekbe is eljut.
A csepegtetőrendszer csatlakozóit rendszerint éveken át használják, ezért kultúraváltáskor fertőtleníteni kell őket. Miután összeszedte a csatlakozókat a növényház takarítása során, áztassa őket hidrogén-peroxid oldatba.
A tartályokban és a medencékben levő vizet is fertőtleníteni kell, nehogy azon keresztül jussanak be a kórokozók a kultúrába. Ehhez a Huwa-San tisztító- és fertőtlenítőszert ajánljuk. Ez a hidrogén-peroxidot tartalmazó készítmény nem hagy maradékanyagokat a vízben, ezért környezetkímélőbb, mint például a klór. A fertőtlenítés után a víz biztonságosan használható az új kultúra öntözésére. Ezzel kapcsolatban mindig kérjen tanácsot egy szakértőtől, mert ha a korábbi kultúrában felütötte a fejét például a baktériumos gyökérgolyvásodás vagy a túlzott gyökérnövekedés (crazy roots), akkor ennél alaposabb fertőtlenítésre van szükség.
Minden kémiai és biológiai növényvédelmi termék alkalmazásakor a helyi jogi feltételeket és szabályokat kell figyelembe venni. A felhasználás során ügyeljen a biztonságra. Mindig olvassa el a címkét és a biztonsági adatlapot. Az egyes termékek értékesíthetősége az adott ország szabályozásaitól függ.