A termesztőtábla újrafelhasználásának veszélyei

Kultúraváltáskor a termelők többsége gyakorlatilag teljesen kiüríti a növényházat, még a termesztőtáblákat is kidobják. De olyanok is vannak, akik gazdasági megfontolásból tovább használják a meglévő termesztőközeget. Ez azonban számos kockázattal jár. Ha Ön is fontolgatja, hogy újra felhasználja a termesztőtáblákat, vegye figyelembe az alábbiakat. 

A termesztőtábla újrafelhasználásának veszélyei

Kórokózók jelenléte

A termesztőtáblákban mindenféle kórokozó megbújhat. Lehet, hogy az előző kultúrában nem tettek kárt, de semmi biztosíték nincs arra, hogy a következőt sem támadják meg. A fiatal növények sokkal sérülékenyebbek, mint a kifejlett példányok. Emiatt komolyan fennáll annak kockázata, hogy az új ültetvény megfertőződik, és sok növényvédő szert és/vagy természetes ellenséget kell majd használni a következő termesztési ciklusban. 

Csökkent vízkapacitás

A növények fejlődése során jelentősen megváltozik a termesztőtáblák szerkezete. Ez a vízkapacitást is érinti, vagyis nehezebb lesz kijuttatni a megfelelő mennyiségű vizet. A vízeloszlás is kevésbé kiegyensúlyozott lesz, az egyes táblákon belül és a táblák között egyaránt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több vízre lesz szükség.

Lassabb gyökérfejlődés

A szerkezetváltozás miatt lassabban növekednek a palánták gyökerei, és ennek eredményeként később kezd teremni a kultúra. Amint termőre fordul az ültetvény, felerősödik a vegetatív növekedés, ami azt jelenti, hogy tovább tart a betakarítás a túlzott hosszanti növekedés következtében.

Magasabb költségek

A fenti kockázatokat összegezve láthatja, hogy a termesztőtáblák újbóli felhasználása valójában nem jelent költségmegtakarítást. Az új termesztési ciklusban többet kell költenie (megelőző) növényvédő szerekre, több vizet fog használni, és az esetek többségében még a munkaerőköltség is növekedni fog.

A termesztőtáblák újrafelhasználása

Ha a fenti kockázatok ellenére mégis úgy dönt, hogy tovább használja a meglévő termesztőtáblákat, akkor figyelembe kell vennie néhány dolgot, és határozottan javasoljuk, hogy kérjen tanácsot egy szakértőtől. 

Cikkek, amik érdekelhetik